Građani Raške pokreću peticiju kako bi zaustavili dalju gradnju mini hidroelektrana

Jedna od mini hidroelektrana u opštini Raška
Jedna od mini hidroelektrana u opštini Raška

Građani opštine Raška su samoinicijativno pokrenuli potpisivanje peticije kojom se zahteva organizovanje vanredne otvorene javne sednice Skupštine opštine Raška, sa jednom tačkom dnevnog reda: donošenje obavezujuće odluke – moratorijuma na dalju izgradnju derivacionih mini hidroelektrana i preispitivanje opstanka postojećih MHE na području te opštine.

Peticija je započeta kao način da se pruži otpor i da se zaustave radovi na izgradnji mini hidroelektrana na Rudničkoj reci, odnosno njenim pritokama. Međutim, kasnije je to preraslo u jedan opšti bunt prema izgradnji mini hidroelektrana na područiju čitave opštine.

Ovako za Mašinu komentariše pokretanje peticije Dr. Blagoje Pejić predstavnik inicijative „Pokret za spas Rudničke reke“.

Za validnost ove peticije, kako objašnjava naš sagovornik, potrebno je prema važećim zakonima prikupiti 5% potpisa od ukupnog broja birača upisanih u biračke spiskove. Nakon toga Opština će pozitivno ili negativno odgovoriti na zahtev za organizovanje javne sednice. Predaja peticije građana organima Opštine Raška biće izvršena u petak, 9. novembra.

mhe_raska

Kako smo ranije pisali, opština Raška je već okupirana vlasnicima MHE, od kojih su neki u bliskim vezama sa republičkim vlastima, dok je u nedavno raspisanom tenderu Srbijavoda za zakup vodnih resursa u svrhe proizvodnje električne energije ponuđeno još šest lokacija u ovoj opštini. Miran otpor građana Raške izgradnji MHE traje još od 2013. godine kada su meštani Jošaničke banje inicirali izradu Izveštaja o uticaju minihidroelektrana na prostoru Jošaničke reke.

Mi smo uložili snage i podredili sve tome da na prvom mestu izabrane predstavnike naroda upoznamo sa mogućim posledicama izgradnje mini hidroelektrana i da ih nateramo da preuzmu teret odgovornosti za ono što se može dešavati u bliskoj budućnosti. Ukoliko to ne bude dalo željene rezultate onda ćemo tražiti druga rešenja – zaključuje Dr. Blagoje Pejić.

M.M.

Prethodni članak

Jačanje švedske desnice i budućnost evropske politike

Sukob meštana i privatnog obezbeđenja investitora u Rakiti

Sledeći članak