Građani su uplašeni i atomizovani, potebno je da se organizujemo

Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook
Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook

Zahvaljujući delovanju Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, podignuto je pet tužbi protiv niškog JKP „Gradske toplane“ zbog veštački naduvanih računa za struju, a više od šest hiljada korisnika uspelo je da se isključi sa grejanja.

To je samo deo informacija koje su predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) izneli na današnjoj promociji svog biltena „Glas stanara“ koja je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Međutim, pravo na isključenje sa sistema daljinskog grejanja, propadanje javno komunalinih preduzeća ili njihova privatizacija nisu dugoročne strategije, već je cilj da postanu institucije koje će služiti građanima. „Zbog toga moramo da se organizujemo“, istakli su predstavnici UPSS-a na današnjoj tribini.

Javna preduzeća ponašaju se po partijskom nalogu, kao neformalni partijski organ. Niška toplana podigla je cenu grejanja više od tri puta. U vrlo kratkom vremenskom periodu uspeli smo da mobilišemo četristo predsednika skupštine stanara koji predstavljaju oko četrdeset hiljada ljudi, a na proteste je dolazilo i po pet hiljada ljudi. Nemogućnost plaćanja komunalnih računa vodi gubitku krova nad glavom. Nakon naših akcija usledili su pritisci na članstvo, različite ucene i pretnje, a bivši predsednik Saša Kostić morao je zbog toga da podnese ostavku. Ipak, usled dobre organizovanosti i aktivnog članstva, u Nišu ima najmanje deložacija u Srbiji – rekao je Đokica Jovanović, predsednik UPSS-a.

Jug Srbije je u potpunosti ekonomski zapostavljen, industrija je propala, pa je privredna aktivnost na izuzetno niskom nivou. Zbog toga su za vladajuću partiju važna javna komunalna preduzeća, jer se iz tih preduzeća pune lokalni budžeti.

Tu se susreću vlast i društvo na nelegitiman način. Ljudima se uzima novac iz ruku. Zbog toga smo radili stručne analize poslovanja javnih preduzeća, angažovali smo pravnike, a žalili smo se i Državnoj revizorskoj instituciji. Oni su napisali izveštaj 2016. u kojem su konstatovali da Toplana krši zakon i običaje dobrog poslovanja, što će biti dokaz koji će se koristiti na sudu. Pobeda u ovom sporu bi pokazala da su javna preduzeća postala partijske ispostave koje rade na štetu građana. Građani moraju sami da brane sebe i svoje porodice, jer ih niko drugi neće zaštiti, dodao je Jovanović.

 

Bilten „Glas stanara“, koji izdaje UPSS, pokrenut je zbog izuzetno lošeg stanja u medijima na jugu Srbije. Kako su istakli učesnici tribine – veliki su pritisci na novinare, a o akcijama UPSS-a se vrlo malo govori u lokalnim medijima. Gradska uprava ne reaguje na zahtave građana, ne odgovara na novinarska pitanja i u potpunosti je zatvorena za medije koji nisu na njihovoj strani.

Do sada je izdato četiri broja. Pisali smo o preuzimanju niškog aerodroma od strane države u kontekstu decentralizacije i građanske participacije. Za vreme tih događaja, građanima nisu pružane informacije o aerodromu, pa smo o tome Nišlije obaveštavali putem drugog broja svog biltena. Kriza vezana za aerodrom direktno je izazvana koncesijom za beogradski aerodrom koji je potpisan sa kompanijom Vansi. Postoji klauzula kojom se ograničava broj letova sa niškog aeorodroma. Rađene su ankete prema kojima je preko 50% ispitanika protiv poklanjanja aerodroma državi – izjavio je Rastilav Dinić, potpredsednik Upravnog odbora UPSS-a.

On je dodao i da je osim te teme, treći broj biltena pokrio borbe koje su se dešavale i u drugim delovima Srbije:

Pored niškog aerodroma, pisali smo o izgradnji mini-hidroelektrana na Staroj Planini, o inicijativi „Ne damo livadicu“ iz Novog sada, koja se bori za očuvanje parka, a protiv izgradnje tržnog centra. Zatim, o borbama u naselju „Stepa Stepanović“ u Beogradu u kojem Crkva privatizuje javni prostor i o samoorganizaciji građana u nekadašnjem Bulevaru Lenjina, a danas Bulevaru Nemanjića, gde se izgradnjom novih zgrada ugrožavaju dečija igrališta i javni prostori. Država je u svim ovim slučajevima zaštitnik privatnog interesa. Građani veruju da ih država štiti, ali umesto toga uništava i prodaje privatna dobra zarad privatnog profita.

Poslednji broj biltena posvećen je tužbama protiv niških toplana, ali i poslovanju ostalih javnih preduzeća. Đokica Jovanović smatra da se „politika u ovim uslovima mora baviti onim mestima u kojima nastaje kriza i da su tu interesi ljudi najviše ugroženi“.

Zbog toga je naše udruženje analiziralo rad gradskog vodovoda i elektrodistribucije, a prostorije mesne zajednice u kojoj smo organizovali sastanke često nisu mogle da prime sve zainteresovane. Otkrili smo aferu u toplanama u kojoj je nestalo četiri miliona evra. Cene se veštački podižu na različite načine. Na primer, u Srbiji postoje dva distributera prirodnog gasa. Za distribuciju na teritoriji Srbije zadužen je „Srbijagas“, dok je jug Srbije u nadležnosti kompanije „Yugorosgaz“. Drugi distributer je potpuno nepotreban, jer to stvara dodatne troškove od deset miliona dinara na ime prava za korišćenje gasa.

Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook
Foto: Centar za kulturnu dekontaminaciju / Facebook

UPSS sarađuje i sa drugim udruženjima i organizacijama koje se bave istim stvarima i imaju slične političke pozicije. „Delujemo i u širem, „Građanskom frontu“, koji je asocijacija prijateljskih udruženja koja se dogovara oko koordinisanja akcija po celoj Srbiji.“

Govoreći o ideološkim pozicijama UPSS-a, Jovanović je rekao sledeće:

Naša ideologija je demokratski socijalizam. To znači da se zalažemo za participativnu demokratiju, politiku punog zapošljavanja, ugovore na neodređeno vreme za radnike, jer privremeni i povremeni poslovi nisu zapošljavanje u pravom smislu te reči. Takođe, socijalna pravda danas ne znači ništa. Umesto toga, zalažemo se za socijalnu sigurnost, te da to postane ustavna kategorija. To bi značilo da se građanima garantuje da mogu da pristojno žive od svog rada.

Rastisav Dinić se osvrnuo i na odnos centra i lokalnih samouprava u našoj državi. „Lokalne malverzacije dolaze sa blagoslovom iz centra. Slučaj aerodroma je pokazao da su lokalne vlasti samo marionete republičkih vlasti“, zaključio je Dinić.

L.P.

Prethodni članak

Kakav je položaj radnica u tekstilnoj industriji Srbije?

Mogu li klimatske promene da postanu zamajac za preobražaj društva

Sledeći članak