Građanske organizacije zaštitile jezero od interesa Ferero grupe

Organizacije ClientEarth i Lipu-Birdlife iz Italije su pobedile u sudskom sporu i pokrenule postupak protiv italijanskih vlasti zbog zagađivanja jezera Viko.

ClientEarth i Lipu-Birdlife za Italiju su u maju 2023 podneli žalbu u kojoj su tužili region Lacio, nadležne službe za vodu i opštine Rončiljone (Ronciglione) i Kaprarola (Caprarola) u blizini Rima zbog nepoštovanja zakona EU i nacionalnih zakona i preduzimanja koraka da zaštiti jezero Viko (Vico) i ljude koji zavise od njegovih resursa, kako se navodi u saopštenju ClientEartha. Italijanski državni savet je presudio u korist aktivista, a protiv regiona Lacio, navodeći da je lokalna samouprava u obavezi da preduzme aktivnosti kako bi zaštitila jezero Viko.

Jezero Viko je prirodno dobro zaštićeno zakonom i izvor vode za piće za lokalne gradove, objašnjavaju iz ClientEartha: „Legenda kaže da je grčki heroj Herkul zabio svoju toljagu u zemlju da bi stvorio jezero i šumovitu kotlinu u kojoj se nalazi“. Aktivisti naglašavaju da se ovo područje, bogato biodiverzitetom, sastoji od mnogih zaštićenih područja, parkova i prirodnih rezervata. Njegova staništa i vrste su toliko važni da je jezero Viko klasifikovano kao lokacija Natura 2000 – mreža područja zaštićenih od strane EU, konstatuje se u saopštenju.

„Međutim, uprkos svom idiličnom izgledu, voda jezera je daleko od rajske. Uništava ga katastrofalno zagađenje od intenzivnog uzgoja lešnika u regionu Lacio“, dodaju aktivisti.

Veštačko đubrivo za uzgoj lešnika zagadilo jezero Viko

Naime, intenzivna proizvodnja lešnika koja se odvija u oblasti oko jezera Viko poslednjih 50 godina zamenila je raznovrsne useve koji su se gajili u regionu: „Ova vrsta poljoprivrede daje prednost maksimalnoj produktivnosti, što znači da se đubriva i pesticidi koriste u izobilju kako bi se garantovalo da će se uzgajati najveće količine lešnika svake godine“.

Ekstenzivno gajenje monokulture lešnika oko jezera Viko je u interesu Ferrero Grupe (poznate po proizvodnji čokolade i konditorskih proizvoda kao što je Nutela), koja je uložila velika sredstva u region kako bi, kao glavni kupac, povećala produktivnost.

Iz ClientEartha navode da intenzivni uzgoj lešnika u okolnom regionu sada pokriva više od 21.700 hektara i da je doveo do toga da opasne količine đubriva dospeju u jezero. Po njihovim informacijama, neprekidno nakupljanje ovih đubriva je stvorilo toksičnu sredinu u jezeru Viko, šteteći i ubijajući prirodu i divlje životinje i čineći vodu – koja se inače koristi za javnu potrošnju – nepitkom.

„Tvrdili smo da je region Lacio trebao da se umeša jer lokalne vlasti nisu uspevale da se izbore sa štetnim uslovima u jezeru Viko izazvanim kontinuiranim nagomilavanjem đubriva koje se koristi za intenzivne plantaže lešnika“, navode iz nevladinih organizacija. Oni dalje navode da su toksični uslovi pogodovali masivnom cvetanju crvenih algi, koje su štetni i za ljude i za životnu sredinu.

Zbog Nutele ostali bez pijaće vode

Javne vlasti nisu obezbedile alternativni izvor vode za piće za stanovnike Rončiljona i Kaprarole. U praksi to znači da vode ima u cevima, ali da ona ne sme da se koristi. „Dakle, umesto da otvore slavine, stanovnici su prinuđeni da kupuju svu svoju flaširanu vodu, ili da idu u susedna sela da je pokupe na veliko“, navodi se.

„Suočeni sa ekološkom krizom bez presedana koju doživljavamo, od suštinskog je značaja da vlasti spreče dalju degradaciju naše teritorije delujući sa krajnjim ciljem da zaštite zdravlje ljudi i omoguće ekosistemima da napreduju“, izjavila je Đorđa Gaibani, predsednica Natura 2000 i zaštite zemljišta u Lipu-BirdLife Italija.

Po njenim rečima, ova odluka predstavlja važan korak za ljude u regionu Lacio koji zavise od jezera Viko kao svog primarnog izvora vode za piće kako bi konačno dobili zaštitu koju zaslužuju. Presuda Državnog saveta je konačna i na nju se ne može uložiti žalba. Regionu Lacio je dato 60 dana da preduzme potrebne korake.

„Državni savet je prepoznao kontinuirani neuspeh vlasti da se pozabave razornim uticajima izazvanim cvetanjem algi u jezeru, koje godinama uništavaju prirodu i ugrožavaju zdravlje ljudi. Vlasti će sada biti prinuđene da preduzmu davno zakašnjele mere, koje ne samo da će koristiti lokalnim zajednicama, već će imati i negativne efekte na okolno zemljište i biodiverzitet koji su neraskidivo povezani sa zdravljem jezera Viko“, konstatovao je putem saopštenja Frančesko Maleto, advokat ClientEartha.

I.K.

Prethodni članak

Palestinski sindikati apeluju na solidarnost međunarodnog radničkog pokreta

Krivci za tri od pet ubistava novinara u regionu nisu odgovarali

Sledeći članak