Građevinci iz Indije se vraćaju kućama zahvaljujući međunarodnim sindikalnim vezama

Foto: https://kraljevo.online

Građevincima iz Indije koji su sredinom prethodne nedelje započeli štrajk zahtevajući da im se isplate zaostale zarade i omogući povratak kući, će biti omogućen povratak od ove nedelje, saznaje Mašina. Ovo nije prvi put da se radnici iz Indije nezadovoljni radnim uslovima u ovoj firmi a ceo slučaj je otvorio i pitanje nužnosti međunarodne saradnje o čemu smo razgovarali sa predstavnicima sindikata iz Srbije i Indije.

Član saveza sindikata „Centralno veće sindikata Indije“ (AICCTU) Arun Kumar kaže za Mašinu da je ovo što se dešava u Srbiji ustaljena praksa eksploatacije migrantskih radnika iz Indije.

Ista kompanija je već nasamarila građevince iz Indije za plate. U februaru je 15 radnika koji su radili za ovu firmu bez isplaćenih zarada poslato kućama u indijsku državu Tamil Nadu, komentariše Kumar.

Da podsetimo, prethodne srede je oko 40 građevinaca iz Indije koji su u Srbiji angažovani preko firme „Nikolić“ započelo štrajk protestnim okupljanjem ispred sedišta gradske uprave u Kraljevu. Radnici su se žalili da im nije isplaćeno nekoliko plata te da su gladni i da nemaju mogućnost da se vrate svojim porodicama u Indiju.

Indikativno je i da je svega nekoliko dana nakon početka protesta građevinaca iz Indije građevinsko preduzeće „Nikolić“ akvizicijom preuzela kompanija „Marera Property Management“.

Kako saznajemo, ovog puta će radnicima koji žele da se vrate kućama pomoći ambasada Indije, kojoj su se obraćali sindikati i organizacije civilnog sektora, koja će u sledećim nedeljama organizovati prevoz u nekoliko navrata, a pomenuta akvicizija će omogućiti da se ovim ljudima isplati deo dugovanja.

GP „Nikolić“ je u javnosti već postalo poznato po eksploataciji građevinaca iz Indije o čemu su mediji pisali početkom godine.

Foto: https://kraljevo.online

Potrebno je jačati međunarodnu saradnju

Kako nam objašnjava Arun Kumar, početkom godine indijskim građevincima koji su radili u Srbiji je pomogao skup organizacija: Tamil Maanila Kattida Thozhilalar Sangam (TMKTS), građevinski sindikat iz indijske države Tamil Nadu, Međunarodna federacija sindikata građevinske i drvne industrije (BWI), članica ove federacije u Srbiji – Samostalni sindikat putara, kao i organizacija ASTRA.

U Samostalnom sindikatu putara Srbije (SSPS) smatraju da je „povezivanje sindikalnih i radničkih organizacija je od velikog značaja“.

Korist, ako se tako može reći, je višestruka. Od edukacije do kontakata sa sindikatima iz svih zemalja sveta. Naravno to važi ako ste istinski borac za ljudska prava odnosno sindikalac i ukoliko ste spremni da sve ono što smatrate dobrim za članstvo prenesete na teren, saopštajaju iz SSPS-a.

Kako nam kažu u ovom sindikatu, kada se pojavio problem sa radnicima iz Indije oni su odmah kontaktirali međunarodnu federaciju kojoj pripadaju, koja je zatim stupila u kontakt sa sindikatom iz Indije kako bi oni preko svojih političara izvršili pritisak na amasadu Indije u Beogradu.

Mi smo kao jedna velika porodica koja je uvek spremna da priskoči u pomoć kada je to potrebno, kažu u SSPS-u.

Naš sagovornik iz Indije, Arun Kumar, smatra da sindikalne centrale još uvek imaju dug put pred sobom što se tiče jačanja međunarodne saradnje.

Iako je većina levičarskih sindikata deo Svetske federacije sindikata, nivo međunarodne saradnje i delovanja je ograničen. Međutim, sindikati pokušavaju da rade na jačanju ovih veza. U tom pogledu, međunarodni sindikati poput BWI (Međunarodna federacija sindikata građevinske i drvne industrije), ITUC (Međunarodna konfederacija sindikata), PSI (Međunarodna federacija sindikata javnih usluga) i IndustriAll (međunarodna sindikalna federacija) su učinili velike korake, što je najvidljivije na nivou kampanja, kaže Kumar.

Da same sindikalne centrale iz različitih zemalja imaju probleme u efikasnosti realizacije međunarodnih saradnji Kumar ilustruje na primeru indijskih radnika koji su imali probleme u Srbiji. Akcija pomoći tim ljudima je išla preko konkretnih sindikata na terenu u Srbiji i Indiji, a ne preko nacionalnih centrala u kojima se ovi sindikati nalaze.

Naši sagovornici iz Samostalnog sindikata putara Srbije smatraju da sindikati, pogotovo gde su vlasnici iz drugih zemalja „moraju obavezno da stupe u kontakt sa sindikatima iz zemalja odakle dolaze te kompanije“.

Povezanost sindikata i radničkih organizacija je vrlo važna na svim nivoima što kod nas nažalost nije uvek slučaj, zaključuju iz SSPS-a.

M.M.

Prethodni članak

Potrebni su vam mladi radnici bez radnih prava? Uključite se u Vladin program „Moja prva plata“

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zahteva odlaganje početka školske godine

Sledeći članak