Grčka: uhapšen odbegli zamenik lidera neonacističke partije Zlatna zora

Hristos Papas se nalazio u bekstvu od oktobra 2020. godine, kada mu je dosuđeno preko 13 godina zatvora.

uhapšen Hristos Papas zamenik lidera neonacističke partije Zlatna zora

Grčka antiteroristička policija je uhapsila Hristosa Papasa 1. jula u jednom stanu u atinskoj četvrti Zografu, izveštava The Guardian.

Šezdesetogodišnji zamenik lidera neonacističke partije Zlatna zora bio je osuđen na 13 godina zatvora u sklopu višegodišnjeg sudskog procesa koji se vodilo protiv članova te partije.

Podsećamo da je sud u Atini u oktobru 2020. godine utvrdio odgovornost Zlatne zore za niz napada na migrante i levičare, među kojima je bilo i fatalnih, i proglasio je neonacističku partiju kriminalnom organizacijom.

Papas je utekao pravdi dan nakon izricanja presude. Uhapšen je zajedno sa ženskom osobom iz Ukrajine, koja će biti terećena za pomaganje kriminalcu, piše list Proto Thema.

Nepoznat broj žrtava neonacista

Broj žrtava napada neonacista ostaće i dalje nepoznat, komentarisao je nakon prošlogodišnjeg suđenja Džavid Aslam, vođa pakistanske zajednice u Grčkoj i jedan od ključnih svedoka u suđenju pripadnicima Zlatnoj zori. U razgovoru s novinarom Guardiana Aslam je objasnio:

„Ono što znamo je da je bilo više od 900 napada, najviše u Atini. Izvlačili su ljude iz autobusa obučeni u crne majice Zlatne zore i tukli ih na autobuskim stajalištima. Mnogi su izbodeni nožem.“

U januaru 2013. dvojica pripadnika Zlatne zore ubili su u Atini radnika migranta Šazada Lukmana, koji je imao 27 godina. Iako su dobili doživotne kazne, prošle godine je presuda preinačena i obojica su pušteni na slobodu.

Tek nakon ubistva levičarskog repera Pavlasa Fisasa, na koje je javnost burno i oštro reagovala, pokrenuta je istraga protiv vođstva Zlatne zore. Nakon devet meseci duge istrage započet je sudski proces koji je trajao još pet godina.

A.J.

Prethodni članak

„Sloboda je uvek sloboda onih koji drugačije misle“. Nekoliko crtica o Rozi Luksemburg

Kako se promenio rad preko internet platofrmi od početka pandemije do danas?

Sledeći članak