Hiljade građana su u subotu uspešno blokirale saobraćaj na nekoliko desetina lokacija u Srbiji

Građani su se četvrtog decembra drugi vikend zaredom okupili protestujući protiv donošenja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, te sprovođenja projekta Jadar kompanije Rio Tinto.

Građani su na dva sata blokirali saobraćajnice u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i desetinama manjih gradova po Srbiji.

Na protest su pozvali Ekološki ustanak, Otvorena građanska platforma „Akcija“, Ne davimo Beograd, Kreni-Promeni, a pozivu se pridružio niz ekoloških i građanskih organizacija i inicijativa. Nebojša Zelenović iz platforme „Akcija“ izneo je u nedelju uveče procenu da je u blokadi učestvovalo preko sto hiljada građana.

Ispoljavanje građanske neposlušnosti prošlo je mirno i mahom bez incidenata, sa nekoliko izuzetaka. U Novom Sadu je došlo do provokacije kada je na okupljene bačena cigla; okupljeni su uzvratili napadaču, nakon čega je došlo do tuče u kojoj su povređene četiri osobe. U Vranju je kroz masu okupljenih pokušao da se probije motociklista, a na Novom Beogradu je jednu građanku oborio automobil.

Dogodilo se i nekoliko napada na predstavnike medija. U Beogradu je tokom izveštavanja sa protesta napadnut novinar agencije Fonet Davor Lukač, u Novom Sadu snimatelj VOICE-a Vladimir Šper, a u Valjevu snimatelj TV Valjevo plus, Aleksandar Milinković.

Iako su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova protekle sedmice najavljivali da će oštro reagovati na okupljanje, koje su čak nazvali i fašističkim, protest je obeležilo gotovo potpuno odsustvo uniformisanih lica. Okupljeni svedoče da je protestu prisustvovao veliki broj policajaca u civilu, a na više mesta u Srbiji policija je pred protest dolazila na kućnu adresu onih koji su na protest pozivali putem društvenih mreža.

Najmnogoljudnija pojedinačna blokada, u kojoj je učestvovalo par desetina hiljada ljudi, odvijala se na mostu Gazela u Beogradu. Slike blokiranog autoputa E-75 obišle su svet, dok su prorežimski mediji pokušali da u svojim reportažama umanje obim i značaj protesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u subotu sastao sa grupom meštana u Gornjim Nedeljicama, jednom od mesta koje je ugroženo planiranim iskopavanjima. On je tom prilikom dao javno obećanje da će pokušati da se angažuje „da uradi novi Zakon o izmenama i dopunama zakona o eksproprijaciji“, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu, prenosi RSE. Vučić je obećao i da će zahtevati da se iz plana ukloni jalovište, što su predstavnici opozicije ocenili kao relativizovanje problema.

Osnovni sud u Valjevu je u međuvremenu doneo privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Euro Litijum Balkan do okončanja postupka koji je pokret „Marš sa Kolubare“ pokrenuo pred Ministarstvom rudarstva i energetike, izvestio je N1.

Krajnji rok za potpisivanje Zakona o eksproprijaciji – koji još čeka potpis predsednika — je petak, deseti decembar. Organizatori protesta su pozvali na novu blokadu puteva ukoliko do potpisivanja zaista i dođe. Deo organizatora dodao je i nove zahteve na spisak.

Naime, Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme „Akcija“ je u nedelju na konferenciji za medije izjavio da će zeleno-levi blok pored povlačenje spornih zakona zahtevati i da se donese „zakon kojim se briše rudnik u Jadru“ i smeni REM. Neposredni povod za zahtev za smenu su izjava predsednice saveta REM-a, Olivere Zekić, da su učesnici protesta banditi koji treba da budu pohapšeni, rekao je Zelenović na konferenciji za medije. Predlog proširenja liste zahteva izazvao je polemiku u javnosti.

I.K.

Prethodni članak

Institut „Jaroslav Černi“ prodat „Milenijum timu“?

„Stop ubijanju žena“, zahteva civilno društvo na Međunarodni dan borbe protiv femicida

Sledeći članak