Hoće li kompanija Amazon biti rasparčana? 

Podneta je tužba protiv Amazona zbog monopolskog položaja i njegove zloupotrebe čime nanosi štetu potrošačima i preduzećima koja svoje proizvode prodaju preko kompanije Džefa Bezosa. 

Make amazon pay

Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa 17 saveznih država podnela je u utorak opsežnu protiv-monopolsku tužbu protiv Amazona. Razlog za tužbu je, prema pisanju Common Dreamsa, nezakonita razmera uticaja koji gigant sa sedištem u Sijetlu ima u oblasti onlajn trgovine, i koji ide na štetu potrošača. 

U tužbi koja se prostire preko 172 strane se navodi „kako je Amazon koristio niz taktika prinude kojima je nezakonito očuvao svoje monopolističke pozicije“, izjavila je  u saopštenju predsednica Federalne trgovinske komisija, Lina Kan.

„Tužba iznosi detaljno obrazložene tvrdnje o tome kako Amazon trenutno iskorišćava svoju monopolističku poziciju kako bi se bogatio, podizao cene i degradirao usluge za desetine miliona porodica u Americi koje kupuju na njegovoj platformi i stotine hiljada preduzeća koja se oslanjaju na Amazon kako bi došli do kupaca.“

„Retko je u istoriji primene američkog anti-monopolskog zakona jedan slučaj imao potencijal da toliko dobrog donese tolikim ljudima“, primetio je Džon Njumen, zamenik direktora Odeljenja za konkurenciju Federalne trgovinske komisije.

Amazon, s druge strane, smatra da je Federalna trgovinska komisija u zabludi i da maši stvar kako po pitanju tumačenja zakona tako i po pitanju procene posledica načina poslovanja koji je rezultiralo nižim cenama, boljom uslugom dostave i boljim prilikama poslovanja za druge, samoprocenjuje kompanija Džefa Bezosa.

Među kritičarima poslovnih praksi Amazona ima i onih koji se zalažu za razbijanje Amazona. „Amazonu je previše dugo dozvoljeno da vlada onlajn tržištem“, izjavila je Stejsi Mičel, ko-direktorka Instituta za lokalnu samoodrživost (Institute for Local Self-Reliance), organizacije koja zagovara jačanje lokalnih ekonomija i bori se protiv korporativnog uticaja. 

„Razbijanje Amazona ključno je za popravku online tržišta i otvaranje puta za konkurenciju“, tvrdi Mičel. „Kao što ova tužba pokazuje, anti-konkurentske taktike Amazona uglavnom zavise od iskorišćavanja interakcije između njegovog maloprodajnog odeljenja, tržišta trećih strana i logistike. Njihovo razdvajanje bi eliminisalo Amazonovu sposobnost za monopolizaciju tržišta.“

Prema rečima Stejsi Mičel, ohrabrujuće su kako obim podnete tužbe, tako i zahtev Federalne trgovinske komisije da sud razmotri strukturalne mere, jer to pokazuje da Komisija namerava da se uhvati u koštac sa samim korenom monopolističke moći Amazona.

Predstavnici organizacija za ekonomsku pravdu skrenuli su pažnju da Amazon, između ostalog, koristi svoj položaj da formira cene skoro svih proizvoda, uzima 50% od svake prodaje, kažnjava prodavce koje pokušaju sa prodajom za nižu cenu na drugim mestima i daje krive informacije o besplatnoj dostavi.

Među kritikama koji se iznose na račun Amazona su i tretman radnika. Javnost je o izuzetno lošim uslovima rada u kompaniji Džefa Bezosa mogla posbno detaljno da se informiše prethodne godine tokom prvih uspešnih kampanja sindikalnog organizovanja, o čemu smo izveštavali na Mašini

A.J.

Prethodni članak

Rodna ravnopravnost u Srbiji u praksi daleko od stanja na papiru

Šapić podneo ostavku, ali ne zbog afera koja mu se stavljaju na teret

Sledeći članak