Hoće li se Španija pridružiti Italiji, Švedskoj i Finskoj i dovesti na vlast ekstremnu desnicu? 

Desnica je u nešto boljoj poziciji da formira sledeću vladu Španije, ali nastavak vlasti socijaldemokrata je takođe na stolu.

Vanredni parlamentarni izbori u Španiji rezultirali su nešto boljim rezultatom desnice u odnosu na levicu, ali pre svega političkom neizvesnošću. 

Najpre, izlistajmo brojke. Na osnovu 100% prebrojanih glasova konzervativna Narodna partija (PP) je osvojila 33,1%, centar-leva Socijaldemokratska radnička partija Španije (PSOE) 31,7%, ekstremno desni Voks 12,4% i nova leva koalicija Sumar 12,3% glasova. Preostali glasovi se dele na više od 12 malih stranaka. 

Iako je najveća stranka španske desnice, Narodna partija, osvojila najviše poslaničkih mesta, razlika između nje i vladajuće Socijaldemokratske radničke partije pokazala se manjom od predizbornih predskazivanja. 

Poštovaoci nekadašnjeg fašističkog diktaktora Franciska Franka iz partije Voks, uprkos uspesima na majskim lokalnim izborima, osvojili su značajno manje poslaničkih mesta nego 2019. godine.

Ukratko, ni levica ni desnica ne mogu da formiraju vladu olako. Moraju da obezbede podršku nekih od malih stranaka. 

Socijaldemokratska radnička partija i nova leva koalicija Sumar izborne rezultate tumače u izrazito optimističnom tonu.

„Španci i španjolke, drugovi i drugarice. Više nas je, mnogo više nas koji želimo da Španija ide napred, i tako će i biti“, prenosi Euroactiv deo Sančezovog govora ispred sedišta PSOE u Madridu.

„Bilo je mnogo zabrinutih ljudi, oni će danas spavati mirnije“, rekla je Jolanda Diaz, popularna ministarka rada, koja je na čelu koalicije Sumar.

Diaz je takođe samouvereno najavila početak pregovora sa svim progresivnim snagama o formiranju vlade. 

Optimističan ton, međutim, neće biti dovoljan za formiranje progresivne vlade. PSOE i Sumar treba uz dve baskijske da privole katalonske partije. Čak i da sa Baskijcima prođu glatko, španski socijalisti treba da računaju na to da će Katalonci insistirati na raspisivanje referenduma o samostalnosti Katalonije, a to je političko pitanje teške kategorije u Španiji.  

Na desnom krilu političkog spektra već je jasno da je Narodna partija spremna na koaliciju sa Voksom. Dve stranke zajedno imaju 169 poslaničkih mesta i fali im svega 7 za formiranje vlade. Levici, sa druge strane nedostaju 23 poslanička mesta za većinu u parlamentu. 

Vođa Narodne partije Alberto Nunjez Fejo je izjavio da „kao kandidat stranke sa najvećim brojem glasova, verujem da je moja dužnost da vodim dijalog i da pokušam da upravljam našom zemljom“, i poručio je socijaldemokratama i koaliciji Sumar da „ne blokiraju Španiju“ i puste da Španijom vlada partija koja je osvojila najviše glasova. 

Ukoliko bi Narodna partija uspela da formira vladajuću koaliciju, prvi put bi ekstremna desnica bila deo španske vlade otkad je oborena Frankova fašistička diktatura. Time bi se u Evropskoj uniji Španija pridružila Finskoj, Švedskoj i Italiji, odnosno državama u kojima je ekstremna desnica na vlasti. 

Narodna partija je osigurala apsolutnu većinu u gornjem domu parlamenta, tako da ukoliko PSOE bude predvodio vladu, moraće da računa na krajnje nesaradljiv Senat.  

Ukoliko nijedna strana ne uspe da formira vladu, 37,5 miliona španskih glasača će ponovo biti pozvani na biračka mesta. 

Nova leva koalicija Sumar je osnovana krajem marta ove godine. Za sada broji 15 partija članica među kojima su i poznate političke formacije Podemos, Katalonija en Komu i Ujedinjena levica (Izquierda Unida). 

A.J.

Prethodni članak

Šta je preduzeto kako bi školska godina počela i odvijala se bezbedno?

Nemački lekari predlažu uvođenje sieste kao vida zaštite radnika od vrućina

Sledeći članak