Hrvatska: Uspešno prikupljanje potpisa za promenu uslova za odlazak u penziju

Foto: 67 je previše / Facebook

Sindikati iz Hrvatske su uspešno završili kampanju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se glasalo o smanjivanju godina starosti za odlazak u penziju i umanjivanju penala za one koji ranije odu u penziju.

Nakon dve nedelje kampanje, inicijativa „67 je previše“ je saopštila da je prikupila preko 600.000 potpisa građanki i građana, što je prema hrvatskim zakonima dovoljno za pokretanje referenduma na nivou države o promeni uslova za odlazak u penziju.

Od početka ove godine u Hrvatskoj je počelo postepeno pooštravanje uslova za odlazak u penziju pa bi ta granica trebala da dosegne do 67 godina starosti, dok se ujedno pooštravaju penali za one koji bi ranije otišli u penziju bez obzira da li bi ostvarili 41 godinu radnog staža koliko je potrebno za odlazak u penziju.

Incijativu „67 je previše“ su pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS), a podržalo je nekoliko organizacija civilnog društva.

Ista koalicija sindikata je već imala tri uspešne referendumske inicijative: 2010. godine protiv izmena Zakona o radu, 2014. godine protiv outsourcinga u javnim službama i 2014. godine protiv monetizacije autoputeva („Ne damo naše autoceste“). Iako ni jedan od ovih referenduma na kraju nije bio raspisan, pritisci su urodili plodom pa je hrvatska vlada odustajala od svojih namera.

M.M.

Prethodni članak

Na današnji dan rođen je Dimitrije Tucović

Šta stoji iza napada na pekare?

Sledeći članak