I u RTS-u ima siromašnih, saopštava sindikat „Sloga“

Veliki broj radnika i radnica RTS-a ima niska primanja, a njihove zarade nisu uvećane ni pre tri meseca kada su odlukom Vlade Srbije, zbog visoke stope inflacije za 12,5 odsto uvećane zarade zaposlenima u javnim preduzećima u Srbiji. Kako tvrde iz sindikata ni rukovodstvo preduzeća nije preduzelo ništa kako bi se poboljšao položaj zaposlenih.

kamion RTS-a

U otvorenom pismu predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, upravnom odboru javnog servisa i direktoru Draganu Bujoševiću, sindikat „Sloga“ RTS-a kaže da se u prethodna tri meseca, od kako su zaposlenima u javnom sektoru uvećane zarade zbog inflacije, menadžment RTS-a nije oglasio i ponudio jasno i precizno objašnjenje, zbog čega nije postupio u skladu s tom odlukom.

„Ono što zaposleni mogu da saznaju po hodnicima, je da, navodno, nema novca, da EPS ne uplaćuje RTS-u prikupljenju pretplatu, da povećanje plata nije predviđeno finansijskim planom za 2023. godinu… i konačno, kao najubedljivije, da RTS nije javno preduzeće, pa se odluka vlade, kako kažu, ne odnosi i na Javni medijski servis Srbije“, kaže se u saopštenju sindikata.

Oni podsećaju i da je javni servis u godinama fiskalne konsolidacije, odnosno smanjivanja plata u javnom sektoru, u potpunosti bio obuhvaćen merama i pravilima koja su važila za sva javna preduzeća u Srbiji. I naglašavaju da su svi dosadašnji pokušaji sindikalnih organizacija u RTS-u da podstaknu rukovodstvo da se pozabavi problemom obezvređenih zarada, nisu urodili plodom.

„Sloga“ podržava zahtev reprezentativnih sindikata RTS-a, da se vrednost boda za obračun plata zaposlenih uveća za 14,5 procenata, čime bi se, kako navode, najniža plata u RTS-u izjednačila sa mininimalnom zaradom u Republici, koja je sa 35.000 uvećana na 40.000 dinara.

„Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo i neprimereno da menadžment RTS-a ne oseća potrebu da se odnosi prema zaposlenima, da se obrati kolektivu i ponudi nekakvo objašnjenje, ili još bolje – obećanje, da će se pozabaviti problemom osetnog pada standarda i siromaštva zaposlenih u javnoj ustanovi od nacionalnog značaja kojom rukovodi“, zaključuje „Sloga“.

Podsećamo da su pre samo par meseci do javnosti došli izveštaji o poslovanju RTS-a koji su otvorili i pitanja i visini zarada nekih od zaposlenih u ovoj medijskoj kući. Iz onoga što smo mogli da vidimo i čujemo tih dana određene transakcije su otvorile opravdane sumnje o načinima trošenja javnog novca preko privatnih produkcija koje angažuje javni servis. Ipak, iako su u tim izveštajima prikazane zarade pojedinih istaknutih lica RTS-a i više nego pristojne to i dalje ne znači da su zarade većine onih radnika i radnica koji su za javnost nevidljivi nedovoljne za pristojan život.

M.M.

Prethodni članak

Pravi pobednici na izborima u Finskoj su bogataši

Blok 70 – Zajednička akcija: „Ostajemo u pripravnosti“

Sledeći članak