In memoriam: Leo Panitch (1945 – 2020)

Danas se sećamo Lea Paniča, teoretičara i socijaliste, koji je svoje životno delo posvetio unapređivanju leve misli i prakse zarad izgradnje istinski humanog društva.

Leo Panič (Leo Panitch) je živeo i radio u Kanadi. Bio je profesor političkih nauka na univerzitetu „York“, jedan od urednika značajnog socijalističkog časopisa “Socialist Register”, kao i autor više od 100 članaka i devet knjiga.

Leo je još kao doktorand usvojio zadatak koji je sebi postavio njegov mentor Ralf Miliband (Ralph Miliband) – da se posveti unapređivanju marksističke teorije. U višedecenijskom radu na ispunjavanju tog zadatka bavio se pitanjima iz različitih naučnih oblasti. Jedno od ključnih je širenje globalnog kapitalizma kao oblika imperijalizma i globalizacijski procesi koje sprovodi SAD uz pomoć institucija poput Ministarstva finansija i Federalnih rezervi.

Poslednji put je boravio u Srbiji 2016. godine, kada smo imali priliku da razgovaramo s njim o politici, ekonomiji i radničkom organizovanju. Intervju s Leom možete pročitati ovde, predavanje koje je održao možete pogledati na ovom linku. Leovim tekstovima objavljenih u Socialist Registeru možete pristupiti ovde.

Paniča su hospitalizovali radi lečenja kancera. Tokom boravka u bolnici zarazio se virusom COVID-19, što njegov organizam nije izdržao.

A.J.

Prethodni članak

Konferencija CRTE: urušena demokratija u Srbiji, a opozicija neorganizovana

U senci pandemije: Istanbulska konvencija i „rodna ideologija“

Sledeći članak