Osnovan sindikat u Amazonu. Istorijski uspeh radnica i radnika u SAD-u

Zahvaljujući istrajnom i veštom radničkom organizovanju osnovan je prvi sidnikat u Amazonu u SAD-u.

Kristijan Smols, predsednik Sindikata radnika Amazona

Radnice i radnici Amazonovog logističkog centra u gradskoj oblasti Njujorka Staten Ajlend postigli su uspeh od istorijskog značaja za američki radnički i sindikalni pokret. Nakon duge borbe osnovali su sindikat u jednoj od najmoćnijih kompanija sveta, prvi sindikat u Amazonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sindikalna organizacija je osnovana nakon što je krajem marta više od polovine zaposlenih u logističkom centru JFK8 – tačnije njih 4,785 – glasalo da podržava osnivanje organizacije koja će ih predstavljati kod poslodavca. Značaj ove pobedne nije samo lokalnog karaktera jer će dati vetar u leđa sindikalnom organizovanju u drugim objektima Amazona, kako u SAD-u, tako i širom sveta, komentariše Peoples Dispatch.

Radnici magacina JFK8 su se organizovali uz podršku Sindikata radnika Amazona (Amazon Labor Union) koji sebe opisuje kao nezavistan i demokratski i ne pripada ni jednoj velikoj sindikalnoj centrali. Osnovni zahtevi sindikata su minimalna satnica od 30 dolara i bolji uslovi na radu koji bi uključili dve pauze od 30 minuta i jednu pauzu za ručak od sat vremena. Takođe traže da politika i odluke unapređivanja radnika budu transparentne.

Snimak ekrana: “Amazon Did Everything It Could to Bust the Staten Island Union. They Overcame It All.” Izvor: The Interept / YouTube

Tik tok i Hip hop

Osnivač i predsednik Sindikata radnika Amazona Kristijan Smols je postao novo lice globalnog sindikalnog pokreta. On je otpušten iz Amazona 2020. godine, nakon što je organizovao protest radnika zbog neadekvatnih kovid mera na radnom mestu. Iako nije imao sindikalnog iskustva Smols se upustio kampanju za osnivanje sindikalne organizacije spolja, sarađujući sa radnicima koji su i dalje zaposleni u JFK8, pre svih sa kolegom Derikom Palmerom.

„Glup je i neartikulisan“, to su bile reči kojim je menadžment Amazona pokušao da diskredituje Smolsa 2020. godine kada su u javnost pušteni navodni zapisnici sa sastanaka o kovid merama na kojima je učestvovao ispred radnika. U pokušaju da odvrati radnike od organizovanja i protesta Amazon je isticao i Smolsov izgled koji uključuje tetovaže, pirsinge i oblačenje u stilu hip hop muzičara.

Ipak, organizatori su ovaj pokušaj stvaranja lošeg publiciteta iskoristili u svoju korist pošto su dobro razumeli da većina radnika zaposlenih u ovoj ispostavi Amazona dolazi iz latino i afro-američkih zajednica te da su uglavnom mladi pa da tako kako je Smols izjavljivao podsećaju više na njega nego na bogatog vlasnika Amazona Džefa Bezosa.

Društvene mreže su dobile značajnu ulogu u njihovom organizovanju, rekao je Smols za The City. Tako su putem oglašavanja na Twitteru sindikalci našli advokata specijalizovanog za radna prava koji im pruža pravnu podršku bez nadoknade. Radnici su preko TikTok-a prikazivali kako funkcioniše radni proces u Amazonovom logističkom centru, kao i sindikalne akcije koje su sporvodili na radnom mestu, poput deljenja pice zajedno sa sindikalnim pamfletima.

Takav stepen javnog prikazivanja sindikalnog organizovanja je veoma neobična pojava prokomentarisao je za The City profesor na Radnim i urbnim studijama univerziteta CUNY, Džošua Frimen. Prema njegovim rečima pomoću društvenih mreža stvorena je neposredna veza između kupaca i ljudi koji stoje iza njihovih narudžbina preko Amazona, što je izuzetno retko, jer procesi rada su uglavnom skriveni od očiju javnosti.

Organizatori iz Sindikata radnika Amazona su smatrali da je svrsishodnije da svoju kampanju vode samostalno a ne u okviru neke od velikih sindikalnih centrala. Prema rečima sindikalca Kristijana Smolsa, tradicionalnim sindikatima nedostaju inovativne metode, dok radnici koji zapravo rade u Amazonu bolje razumeju šta je potrebno da bi uspeli u organizovanju.

Ipak, pored novca koji su prikupili preko GoFoundMe, volonterskog rada i besplatne pravne podrške, sindikalci u Amazonu su dobili podršku i drugih sindikata. Tako im je Unite Here obezbedio kancelarije koje mogu da koriste za sastanke i za telefonske kampanje, dok su iz United Food and Commercial Workers International „posudili“ organizatore.

Sindikat radnika Amazona (Amazon Labor Union) je na različite načine uspostavljao direktan kontakt sa radnicima u logističkom centru JFK8. Autobusko stajalište u blizini je postalo redovno mesto susreta, razgovora i rasprava, a na radnom mestu kratko vreme za pauzu je moralo da posluži za pažljivo isplanirano delanje. Sindikalci su podigli i šatore u blizini JFK8 gde su boravili i delili obroke radnicima koji su stizali na posao ili odlazili kućama.

Izvor: Amazon Labor Union / Facebook

Amazon je odlučno anti-sindikalan

Osnivanje sindikata predstavlja izuzetan uspeh i zbog toga što je Amazon kompanija koja ne štedi dinara kada su u pitanju troškovi kampanja za miniranje sindikalnog organizovanja.

U nedeljama koje su prethodile glasanju, Amazon je pojačao poruke protiv sindikata u prostorijama JFK8. Postavljeni su ogromni zeleni i narandžasti baneri, pokrenuta veb stranica i vođena kampanja na društvenim mrežama sa ciljem da ubede radnice i radnike da im osnivanje sindikata nije od koristi.

Neki radnici su počeli da nose majice sa tekstom „glasajte sa ne“ – odnosno protiv osnivanja sindikata. Održavana su redovna predavanja zaposlenima na kojima se sindikat prikazuje u negativnom svetlu, a takva predavnja su nazvana obaveznim treningom za zaposlene.

Slične metode je Amazon upotrebio i u Alabami gde su radnici prošle godine pokušali da osnuju sindikat, ali su bili manje uspešni od svojih kolega u Staten Ajlendu.

A.J. i M.M.

Prethodni članak

RERI: privatizacija instituta „Jaroslav Černi“ netransparentna i nezakonita

Ekološka pitanja u socijalističkoj Jugoslaviji

Sledeći članak