Italijanska kompanija Vali otpušta radnice u Valjevu i Loznici

Oko 150 radnica Vali u Valjevu i Loznici ostaće bez posla, javlja sindikat Sloga i izražava zabrinutost povodom kriterijuma na osnovu kojih kompanija utvrđuje kome daje otkaz.

krojačice u fabrici tekstilne industrije

Poslovne jedinice italijanske kompanije Vali u Valjevu i Loznici pokrenule su program tehnološkog viška za oko 150 radnica koje otpuštaju od početka tekuće sedmice.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su se oglasili povodom otpuštanja radnica i izrazili zabrinutost povodom kriterijuma utvrđivanja tehnoloških viškova:

„Ono što nas kao sindikat zabrinjava je način na osnovu kojih kriterijuma je izvršena selekcija utvrđivanja tehnološkog viška i otpuštanja, jer su bez posla i egzistencije ostale dve samohrane majke, udovice, od kojih jedna izdržava čak troje dece, što smatramo „gaženjem osnovnog ljudskog dostojanstva i prava na život“.

Radnice su otpuštene bez prethodnog obaveštenja, objasnila je u jutarnjem programu televizije „Nova S“ Mara Marinković, samohrana majka, koja je 15 godina radila u Valiju. Prema rečima Marinković uprava kompanije je kao razlog otkaza navela globalnu krizu i nedostatak poslova.

Sindikat Sloga će od poslodavca tražiti da mu dostavi informacije o kriterijumima koje je uzimao u obzir kada je pravio spisak za otpuštanja, kao i informaciju da li je taj spisak pravljen sa reprezentativnim sindikatom UGS „Nezavisnost“, jer program tehnološkog viška mora sadržati i socijalne kriterijume i konsultovanje sa sindikatom, navodi se u saopštenju.

Gostujući u jutarnjoj emisiji „Nove S“ predesednik sindikata Sloga Željko Veselinović je rekao da samohrana majka nije smela da dobije otkaz, jer pri rešavanju problema viška zaposlenih se uvek uzima u obzir socijalna kategorija zaposlenih, koju je uprava kompanije izostavila iz vida.

Radnice Vali su ranije ove godine razgovarale sa novinarom Mašine o uslovima rada u toj kompaniji.

Vali posluje oko dvadeset godina u Srbiji i deo je italijanske kompanije „Golden Lady”, poznate po proizvodnji ženskih čarapa. U pogonima „Valija” u Valjevu i Loznici radi oko 2.000 ljudi i proizvode pretežno za rusko tržište.

A.J.

Prethodni članak

Sud odbacio tužbu protiv sindikalca iz Jure Predraga Stojanovića

Kolektivno pregovaranje u Srbiji – šta bi moglo biti

Sledeći članak