Izbori u Nemačkoj: šesnaestogodišnja vladavina demohrišćana mogla bi da se završi 26. septembra

Dve najjače partije, demohrišćani i socijaldemokrate, mogu da računaju na bezmalo isti procenat glasova, pokazuje aktuelno merenje javnog mnjenja u Nemačkoj.

Za Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD) bi glasalo 23%, a za Hrišćansko-demokratsku uniju/Hrišćansko-socijalnu uniju (CDU/CSU) 22% nemačkih birača, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje su naručile medijske kuće RTL i NTV.

Treća najpopularnija stranka, Zeleni, su na 18% podrške. Skorašnji i nagli rast Zelenih sugerisao je da će ta partija uzeti drugo mesto na izborima. Zeleni su, naime, 2017. godine osvojili 8,9% glasova, dok su u 2021. godinu ušli sa, prema merenjima javnog mnjenja, podrškom 19% birača.

Ipak, kako se predizborna kampanja približava kraju, socijaldemokrate se pokazuju kao partija koja jača. Trenutnih 23% podrške SPD-u značajna je razlika u odnosu na početak godine i još značajnija promena trenda ukoliko imamo u vidu popularnost te partije u proteklih pet godina. SPD je na prošlim izborima osvojio 20,5% glasova, da bi do januara 2021. pao na 15% podrške.

Nepunih 26 dana pre izbora demohrišćani imaju razloga za brigu. Godinu su započeli sa 36% podrške, što znači da su trenutno u padu od 14% u odnosu na svoju januarsku elektoralnu snagu.

Kandidat socijaldemokrata za mesto kancelara Nemačke je Olaf Šolc (Olaf Scholz). Šolc je advokat usmeren na radna prava i bivši gradonačelnik Hamburga. Trenutno je ministar finansija i vice-kacelar.

Zeleni za mesto kancelara kandiduju Analenu Berbok (Annalena Baerbock). Berbok je ko-predsednica Zelenih, diplomirala je međunarodno pravo i poslanica je u Bundestagu.

Kandidat CDU/CSU za kancelarsko mesto je Armin Lašet (Armin Laschet). Lašet potiče iz katoličke porodice koja je pripadala radničkoj klasi. Njegov otac je bio rudar u rudniku uglja. Završio je studije prava i novinarstva.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj održavaju se 25. septembra.

Šta možemo da očekujemo nakon nemačkih izbora? Na to pitanje smo nudli odgovor ovde.

A.J.

Prethodni članak

„Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ apeluje na beogradske odbornike da odbace plan detaljne regulacije

Vakcinacija pre, za vreme i posle pandemije

Sledeći članak