Javna sednica o PGR-u za Beograd: igra izdržljivosti, privid kooperativnosti

Danas je održana javna sednica o izmenama Plana generalne regulacije za područje Grada Beograda.

Sednica je zakazana u ranom jutarnjem terminu, a deo zainteresovanih građana do sale na dvadesetom spratu stigao je peške jer u zgradi u kojoj je smešten Sekretarijat za urbanizam nisu radili svi liftovi.

Uprkos tome, sednici je prisustvovalo više desetina građana, predstavnika više građanskih inicijativa i opozicionih stranaka, uključujući Udruženje građana Zajednička akcija blok 70 i 70A, „Za naš kej“, „Savski nasip“, predstavnike novobeogradskih blokova 70, 70a, 44, 45 i 8 i „Bitke za Košutnjak“, „Po meri metro“, Ne davimo Beograd i drugih.

Dok su komisija i obrađivač njihovo prisustvo ocenili kao pozitivan znak da su građani zainteresovani za učešće u procesima donošenja odluka, stručnjaci komentarišu da je građanima u dosadašnjim fazama izrade PGR-a participacija bila onemogućena, a da su oni sada i više nego zainteresovani: građani su zabrinuti i ugroženi. Samo u savskim blokovima pojedinačne i individualne primedbe na PGR je potpisalo preko 5000 građana.

Ksenija Radovanović, urbanistkinja, je za Mašinu javnu sednicu pre svega okarakterisala kao „potpuni haos i besmisao“. Podsetimo, stručna organizacija Nova planska praksa, čija je Radovanović članica, je zajedno sa drugim stručnim organizacijama prethodnih nedelja kontinuirano upozoravala javnost na niz nepravilnosti u sadržaju i procedurama donošenja Plana generalne regulacije (PGR) za Beograd.

Stručnjaci su kritikovali to što je javni uvid organizovan u vreme praznika, a samu dokumentaciju ocenili kao nepotpunu i nerazumljivu. Oni su skretali pažnju i na to da se PGR-om legalizuju svi važeći planovi nižeg reda, od kojih je za neke (poput PDR-a za gondolu na Kalemegdanu) dokazano da su nezakoniti. Treba napomenuti i to da se PGR, koji bi trebalo da bude usklađen sa Generalnim urbanističkim planom, predlaže u periodu dok je izrada novog GUP-a u toku. Uz to, današnjoj javnoj raspravi je po zakonu mogla da prethodi javna prezentacija plana, koju predlagač, ipak, nije organizovao.

Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd je izjavio da ovaj plan otvara prostor za nastavak razvoja Beograda koji pogoduje investitorima, a ne rešava probleme i ne odgovara na potrebe građana.

Stručne i organizacije civilnog društva su javno zahtevale da se predlog PGR-a za Beograd povuče u celosti, te građanima omogući učešće u izradi valjanog plana. Nadležni su ovaj zahtev odbili.

Komisija na čelu sa gradskim urbanistom, je obećala da će usvojiti nekoliko važnih primedbi udruženja građana, što predstavlja neuobičajenu „popustljivost“ u višegodišnjoj domaćoj praksi donošenja planske dokumentacije. Stanovnici savskih blokova su tako, sudeći po reakcijama komisije, možda uspeli da zaštite zelene površine u svom susedstvu od toga da budu prenamenjene u parcele za stanogradnju, a borcima za očuvanje Košutnjaka je obećano da će iz PGR-a biti izbrisan predlog njegove opsežne betonizacije. Time su potvrđene izjave koje je glavni gradski urbanista Marko Stojčić dao u ponedeljak.

Predstavnici gradske uprave takođe su obećali građanima da će ih uključiti u konsultacije za izmenu predloga PGR-a, za koje nisu precizirali kada će se i na koji način sprovesti.

Dobrica Veselinović
Dobrica Veselinović; Foto: Dobrica Veselinović / Facebook

Ne treba gubiti iz vida politički trenutak u kom se ova javna rasprava odvija. Dobrica Veselinović je za Mašinu prokomentarisao da je parcijalna kooperativnost gradske uprave pre svega pokazatelj bojazni vladajuće garniture da će izgubiti izbore koji se raspisuju kroz samo dve nedelje, 15. februara, i želje da se glasačima pokaže u dobrom svetlu. Veselinović je naglasio da se prema obećanjima komisije treba odnositi sa oprezom.

U prilog tezi da gradska uprava i ovu sednicu posmatra kroz optiku borbe za mesta u gradskom i republičkom parlamentu svedoče i izjave koje su članovi komisije upućivali građanima. Kako je prokomentarisao Antonije Ćatić iz Ministarstva prostora, planska komisija je građane optuživala da su „u kampanji“.

Ćatić upozorava i na to da su nadležni istovremeno pokušavali da diskredituju ljude koji nisu iz urbanističke struke, imputirajući da oni ne razumeju planska rešenja. Ono na šta su, međutim, stručnjaci skrenuli pažnju je da su zapravo pojedini odgovori komisije i obrađivača na primedbe građana bili nelogični i neprofesionalni. Puno pažnje je u tom smislu privukla tvrdnja obrađivača da zelene površine protiv čijeg odustva su građani protestovali nisu mogle da se detaljno ucrtaju jer (sic!) za to ne postoje tehničke mogućnosti.

„Procedura izrade izmena i dopuna PGR je mogla biti iskorišćena za rešavanje brojnih problema građana koji su se u proteklom periodu udruživali, organizovali sastanke, pisali primedbe, stajali ispred bagera. Umesto toga, umesto otvaranja prostora za razgovor o budućnosti grada, celine su redom brisane iz PGR, a građani su pozvani da ostave kontakte kako bi bili uključeni u neke buduće procedure, sa obećanjem da će te procedure biti bolje nego što je ova bila“, ocena je urbanistkinje Ksenije Radovanović.

„Ovo je igra izdržljivosti. Ciljano iznurivanje, zbunjivanje, namerno skrivanje informacija, pružanje privida participacije“, zaključuje ona.

Sednica Komisije za plan je u momentu zaključenja ovog teksta trajala šest sati bez pauze i naznaka kada će se završiti.

I.K.

Prethodni članak

Arandarenko: Inflacija više pogađa siromašnije

Aktivistkinje pružile podršku ženama ispred Palate pravde pre početka suđenja Miroslavu Miki Aleksiću

Sledeći članak