Još jedanaest linija privatnim prevoznicima u Beogradu

Foto: Milovan Milenković / Kamerades
Foto: Milovan Milenković / Kamerades

Sekretartijat za javni prevoz raspisao je tender za „Izradu Projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji grada Beograda (potez 600)“, kojim će doći do nove privatizacije linija gradskog prevoza u Beogradu i daljeg urušavanja javnog prevoznog preduzeća.

Radi se o jedanaest linija koje saobraćaju do Surčina, Ugrinovaca, Dobanovaca, Progara i Jakova, na kojima prevoz putnika trenutno obavlja GSP. Privatni prevoznici su već prevozili putnike na ovim linijama, međutim ugovor je raskinut, čime su GSP-u vraćene ove linije. Zauzvrat privatnici su dobili linije na „potezu 500“ za 94 miliona evra.

Postoje nezvanične najave da će GSP-u biti vraćene određene linije u centru grada, nakon što se potez 600 prepusti privatnim prevoznicima. Ipak, iz SOS sindikata ističu da će, na kraju, GSP biti oštećen:

Od prvog januara 2019. godine GSP-u se usluge plaćaju isto kao i privatnim prevoznicima – po pređenom kilometru, odnosno transportnom radu. Linije na potezu 600 saobraćaju do perifernih delova grada i mnogo su duže u odnosu na linije u centru, pa će na kraju GSP biti na gubitku, čak i ako određene linije u centru grada budu bile vraćene firmi, izjavio je za Mašinu, saobraćajni inženjer Ivan Banković.

Reprezentatvni sindikati su nedavno imali sastanak sa predstavnicima gradske vlasti i tom prilikom im je obećano da linije na potezu 600 neće biti privatizovane bez saglasnosti menadžmenta preduzeća, što prema rečima Brankovića treba da „posluži kao izgovor da su nešto pokušali da urade“.

Sindikati se u praksi neće ništa pitati oko toga da li će ove linije biti predate privatnim prevoznicima.

L.P.

Prethodni članak

Leukemijom protiv kancera: opoziciono kosovarenje

Protest protiv MHE u Beogradu

Sledeći članak