Juče ponovo štrajk u blizu 600 škola širom Srbije

Nakon štrajkova upozorenja, koji su organizovani 17. i 21. marta ove godine, prosvetari su i juče skratili nastavu u blizu 600 škola širom Srbije.

Prosvetari navode da je ponovni štrajk organizovan jer Vlada Republike Srbije nije ispoštovala preuzete obaveze iz sporazuma koji je sa Unijom prosvetnih radnika Srbije potpisala 2015. godine, nakon višemesečnog štrajka.

Prosvetni radnici i radnice zahtevaju uvođenje platnih razreda u celom javnom sektoru, povećanje zarada za 12%, isplatu trećine dugovanja od po 20.000 dinara, kao i smanjenje broja učenika u odeljenjima sa sadašnjih 30 na 24 učenika/ce po odeljenju, navodi se u saopštenju.

Unija prosvetnih radnika Srbije je najavila i proteste na ulicama ukoliko se ovi zahtevi ne budu rešili, ali, kako navode, čekaju novu Vladu.

Štrajk upozorenja je organizovan u više gradova širom Srbije, u Vranju, Šapcu, Užicu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Kruševcu itd.

Na ulicama ovih gradova su organizovana i simbolična okupljanja prosvetnih radnika koji su podsetili na to da su primanja prosvetara i dalje ispod republičkog proseka, ali i da neprosvetni radnici/ce koji rade u školama rade za minimalac.

Dan ranije je organizovan i protest prosvetnih radnika ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, koji su tražili od Vlade bolje uslove rada, veće plate, ali i da se nastavnici u srednjim školama posebno zaštite od maltretiranja koje često trpe od strane đaka.

„Tražimo bolje uslove rada, jer država i Ministarstvo prosvete ćute na sve zahteve prosvetara godinama i ponižavaju obrazovanje u Srbiji. Zaposleni u srednjim stručnim školama trpe maltretiranje, a direktori i Ministarstvo prosvete na sve to ćute. Tražimo spas za obrazovanje“, kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, a prenosi N1.

Ipak, na zahteve prosvetara u protestu niko od zvaničnika iz resornog Ministarstva nije odgovorio.

I.P.

Prethodni članak

U rudniku Soko većina poginulih i povređenih rudara iz Aleksinca

Britanski pomorci ostaju bez posla, Boris Džonson nije održao reč, poručuju iz sindikata

Sledeći članak