Kakve medije hoćemo?

kamion RTS-a
Foto: Marko Miletić / Mašina

U sredu 24. aprila sa početkom od 19h u prostorijama Impact Hub-a u Beogradu u Makedonskoj 21 biće održana tribina „Kakve medije hoćemo?“ koju organizuje portal Mašina.

Medijske slobode u Srbiji su na sve nižem nivou i malo je medija koji su potpuno nezavisni u svom radu. Različita istraživanja, kao i česta istupanja medijskih udruženja i stručnjaka, upozoravaju da su slobode medija u Srbiji ugrožene, kao i da je koncentracija vlasništva visoka što dovodi u pitanje i medijski pluralizam.

Situacija je posebno počela da se pogoršava nakon usvajanja seta medijskih zakona iz 2014. godine kojim su privatizovani mediji koji su bili u vlasništvu države ili lokalnih samouprava.

Time su ekonomski i politički moćnici dobili podsticaj za još veći uticaj na medije i mogućnost da sliku realnosti kreiraju u skladu sa svojim interesima čime je ugrožena mogućnost kritičkog odnosa spram dešavanja u društvu. Njihove veze sa vladajućom partijom nisu tajna, pa se pokazalo da je privatizacija medija poslužila kao sredstvo za uspostavljanje političke kontrole nad radom medija.

Situaciju dodatno pogoršava i loš ekonomski položaj medijskih radnika i radnica, prilika za zaposlenje ima jako malo, a poslovi su loše plaćeni, što olakšava kontrolu medijskog sadržaja.

Potrebno je zamisliti drugačiju medijsku politiku, onu koja bi medijima omogućila da rade u javnom interesu i budu odgovorni učesnici izgradnje i jačanja demokratskih kapaciteta društva.

Da li je moguće zamisliti drugačiju medijsku scenu u Srbiji? I kako je ostvariti? Kako postići veći medijski pluralizam, više medijskih sloboda, kako poboljšati materijalni položaj medijskih radnika i radnica? Kakve medije hoćemo?

Na tribini će govoriti profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević, Željko Bodrožić predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Dragan Milanović Pilac predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Aleksandar Gajović državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja. Razgovor će moderirati Marko Miletić kourednik portala Mašina.

Program je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Prethodni članak

Na današnji dan privatizovan Avala film

Na današnji dan rođen je Ivo Lola Ribar

Sledeći članak