Ko kontroliše mreže za vreme vanrednog stanja? MUP demantuje navode Levijatana

Izvor: Medija centar Beograd

Širenje lažnih vesti i izazivanje panike po Krivičnom zakonu Republike Srbije predstavljaju krivično delo. Pokret Levijatan je u nedelju 15. marta objavio saopštenje u kome navodi da će se u vreme vanrednog stanja baviti, između ostalog, i kontrolom društvenih mreža kao i da imaju utvrđenu liniju sa službama.

Kontroverzni pokret Levijatan, koji je do skoro bio poznat kao organizacija koja se bavi zaštitom životinja, a koji je najavio i izlazak na predstojeće izbore u nekoliko gradova u Srbiji, objavio je na svojoj fejsbuk stranici „važno saopštenje“ koje se tiče aktivnosti organizacije u predstojećem vremenu vanrednog stanja.

U saopštenju se navodi da se pokret Levijatan „stavlja na raspolaganje u svom punom kapacitetu MUP-u, Ministarstvu odbrane i drugim relevantnim organima javne vlasti u borbi protiv pandemije „COVID-19“ ali i da će se takođe:

baviti kontrolom mreža u smislu prevencije širenja panike, lažnih vesti i imamo ingerenciju za reagovanje u smislu momentalnog prosledjivanja službama sa kojima imamo utvrdjenu liniju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za Mašinu navode da nemaju uspostavljene „linije“ ni sa jednom organizacijom pa ni sa Levijatanom:

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema nikakav sporazum ni sa jednom organizacijom u vezi sa navedenim temama, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedino koje obavlja poslove iz svoje nadležnosti.

Ipak, iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsećaju da svaki građanin može policiji ili nadležnom tužilaštvu dostavi svoja saznanja da je neko izvršio krivično ili prekršajno delo.

U konkretnom slučaju je u pitanju član 343 Krivičnog zakona po kom je definisano krivično delo iznošenja, pronošenja lažnih vesti ili tvrđenja koja izazivaju paniku ili teže narušavaju javni red i mir, osujećivanja ili značajnijeg ometanja sprovođenja odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja. Ovo posebno važi u slučaju da se lažne vesti i širenje panike čini putem sredstava javnog informisanja, sličnih sredstava ili na javnom skupu.

I.P.

Prethodni članak

Prekinuti prinudna iseljenja tokom epidemije koronavirusa

Radna prava u vreme vanrednog stanja

Sledeći članak