Koalicija Možemo! i Tomislav Tomašević dobili najviše glasova u prvom krugu lokalnih izbora u Zagrebu

Prema još uvek nezvaničnim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj podrška koju je dobila zeleno leva koalicija Možemo! najavljuje promene na političkoj sceni susedne države.

proslava u izbornom štabu koalicije Možemo

Glavna vest lokalnih izbora u Hrvatskoj je izuzetno dobar rezultat zeleno leve koalicije Možemo! i njihovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. Iako će Tomašević za mandat morati da se izbori u drugom krugu rezultat koji je postigao u nedelju mu može ulivati nadu da će biti sledeći gradonačelnik glavnog grada Hrvatske.

„Danas su građani Zagreba glasno rekli da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, da ovaj grad pripada svima nama koji u njemu živimo i zato je Zagreb naš!“, rekao je Tomašević prilikom proslave u izbornom štabu.

On je dodao i da je izborni rezultat još jedan značajan korak u oslobađanju Zagreba od korupcijske hobotnice. U ovom teškom zadatku budući gradonačelnik može računati da podršku gradske skupštine – koalicija Možemo! je osvojila čak 40% glasova za lokalni parlament i najverovatnije će imati većinu mandata. U skupštini Zagreba će sedeti i odbornici koalicije okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Domovinskog pokreta (DP), Stranka rada i solidarnosti, Socijaldemokratska partija (SDP) i Most.

U trci za mesto gradonačelnika Tomašević je osvojio 45% glasova birača, u ukupnom broju to je nešto više od 147 hiljada glasova što je jednako zbiru glasova čak pet sledećih kandidata. U odnosu na drugoplasiranog Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta sa kojim će odmeriti snage u drugom krugu Tomašević je dobio čak 107 hiljada glasova više.

„Imamo golemu prednost u odnosu na protivkandidata pred drugi krug, međutim nema opuštanja. Pred nama je još dva tjedna borbe i opet ćemo dati sve od sebe. Vodićemo i dalje pozitivnu kampanju i fokusiraćemo se na probleme ovog grada i rešenja za te probleme.“, izjavio je Tomašević.

Njegov protivkandidat Škoro je obraćanje iskoristio za zaoštravanje svoje desničarske retorike i osvrtanje na ideološke predznake koalicije Možemo! Što je isticao kao problem i tokom kampanje:

„To nije ni zeleno ni lijevo, to je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao. Velika je razlika, velik posao, ali s vjerom u Boga i vašu pomoć siguran sam da ćemo za dva tjedna slaviti gradonačelnika ili gradonačelnicu Zagreba koja neće biti ni iz kakve zelene ili lijeve koalicije, koja će nastaviti tradiciju Zagreba i sve ono što suvremena demokracija u svijetu jest.“, rekao je Škoro, prenosi N1.

Sudeći po postignutim rezultatima Tomašević može očekivati pobedu u drugom krugu, a dok se to ne desi u sledeće dve nedelje Zagreb će svedočiti zaoštravanju napada na bauke tamošnjih desničara – „levičare“, „Jugoslovene“ i „Srbe“.

Koalicija Možemo! će imati svoje predstavnike i u skupštinama drugih većih gradova poput Splita, Osijeka, Rijeke i Pule. A osim toga značajno je primetiti i slab rezultat SDP-a koji je ostao jak samo u Rijeci što pokazuje da je veliki broj njihovih nekadašnjih glasača dao podršku upravo koaliciji Možemo! koja pokušava da promoviše savremene leve i zelene politike.

M.M.

Prethodni članak

Da li zelena levica otvara vrata uprave Zagreba?

Pokret protiv vakcinacije: bogaćenje na račun javnog zdravstva

Sledeći članak