Konstituisana Skupština Srbije, zeleno-levi poslanici i poslanice prvi put u parlamentu

Verifikacijom mandata poslanika i polaganjem zakletve, danas je konstituisan trinaesti saziv Narodne Skupštine. Među odbornicima su i predstavnici levo-zelenih pokreta i sindikata.

Rezultati parlamentarnih izbora, koji su održani početkom aprila, nagovestili su nešto drugačiju ideološku kompoziciju novog skupštinskog saziva od onoga na šta smo se navikli u decenijama tranzicije. 

Najviše mesta u parlamentu, ali i dalje nedovoljno da sama formira skupštinsku većinu, imaće koalicija okupljena oko SNS-a, kojoj pripada 120 od 250 poslaničkih mesta. Za njom slede opoziciona koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 38 i SPS sa 31 poslanikom.

Ranijih godina je krajnja desnica pokazala snagu da pređe cenzus i da se plasira kao parlamentarna opozicija centrističkim i centar-desnim vladajućim strankama. Ovoga puta cenzus je prešla i zeleno-leva koalicija Moramo, kojoj je pripalo 13 mandata a kao član Koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije odborničko mesto je dobio i predsednik Udruženih sindikata Sloga, Željko Veselinović.

Veselinović i Udruženi sindikati Sloga su u predizbornom periodu promovisali alternativni Zakon o radu, te očekujemo da će i u svom parlamentarnom radu zastupati vrednosti na kojima se taj dokument zasniva. 

Podsetimo, tim Centra za dostojanstven rad izradio je model alternativnog Zakona o radu koji bi mogao da posluži svima koji u predstojećoj debati o izmenama ZOR-a žele da doprinesu poboljašnju položaja radnika i radnica. Imajući u vidu socijalno ekonomsku težinu ZOR-a, te predviđanje da će se u aktualnom skupštinskom mandatu novi ZOR doći na dnevni red, predstavnici levičarskih vrednosti i politika imaće argumentativno uporište u alternativnom Zakonu o radu u borbi protiv, bez sumnje, nastavka degradiranja radnih prava što je SNS započeo ZOR-om 2014. godine.

Predstavnici zeleno-leve koalicije MORAMO će delovati u dva poslanička kluba. Jedan od njih je „Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, MORAMO”, u okviru kog će nastupati pet poslanika Ne davimo Beograd, dok je drugi poslanički klub stranke Zajedno. 

Članovi poslaničkog kluba Ne davimo Beograd su dr Biljana Đorđević, docentkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, dr Jelena Jerinić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, dr Đorđe Pavićević, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Robert Kozma, politikolog i Radomir Lazović, radnik u kulturi.

Kako je NDB objavio u pratećem saopštenju, njihov poslanički klub će delovati samostalno, ali u komunikaciji i koordinaciji sa koalicionim partnerima u okviru koalicije MORAMO. NDB najavljuje da će biti otvoren tehničku saradnju sa svim opozicionim grupama i za programsku saradnju sa ideološki ili programski bliskim grupama, a da neće sarađivati sa SNS-om i SPS-om.

Glavne teme koje će poslanički klub Ne davimo Beograd pokretati su, kako najavljuju: borba protiv ekonomskih i socijalnih nejednakosti, zaštita prava radnika i radnica, ženska prava, obrazovanje, decentralizacija države i demokratizacija društva, zaštita javnih dobara i javnih resursa, zaštita prirodnih dobara, čist vazduh, voda i borba protiv klimatskih promena. 

Desničarsku koaliciju NADA će predstavljati 15 poslanika, a Dveri i Zavetnike po deset. Savezu vojvođanskih Mađara pripalo je pet mesta, Stranci pravde i pomirenja tri, koaliciji Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka po dva, a Koaliciji Albanaca Doline jedan mandat. Kandidat SNS-a za predsednika Skupštine Srbije je potpredsednik Glavnog odbora ove stranke, Vladimir Orlić.

Izbor skupštinskih organa zakazan je za u utorak.

I.K. i A.J.

Prethodni članak

„Buna protiv mafije“: Novi Sad je digao glas protiv nasilja i uništenja

Sve više betona, sve manje prirode – da li je turizam na Zlatiboru ugrožen?

Sledeći članak