Korak ka većoj zaštiti sindikalnih predstavnika

Socijalno ekonomski savet Republike Srbije (SES) prihvatio je inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) za izmene i dopune člana 188 Zakona o radu kako bi se obezbedila veća zaštita sindikalnim predstavnicima u kompanijama.

Socijalno-ekonomski savet

Na poslednjem zasedanju SES-a održanom krajem oktobra socijalni partneri su se, kako saopštava SSSS, usaglasili o potrebi izmene i dopune člana 188 Zakona o radu (ZOR) kako bi se sindikalnim predstavnicima i članovima sindikata u firmama pružila jasnija zaštita.

U sindikatu smatraju da sadašnja definicija člana 188 ZOR-a ne pruža dovolјnu zaštitu sindikalnim predstavnicima i članovima sindikata zbog čega je dolazilo do njihovog stavljanja u nepovoljni položaj pri otkazivanju ugovora o radu, kao i do čestih zloupotreba od strane poslodavaca, poput raspoređivanja sindikalnih aktivista na druge manje plaćene poslove, raspoređivanje u drugu organizacionu celinu, upućivanje na rad u drugo mesto rada, upućivanje na rad kod drugog poslodavca ili proglašavanje tehnološkim viškom.

Kako bi se ovo stanje popravilo SSSS je nedavno pokrenuo inicijativu za izmenu člana 188 ZOR-a. Inicijativu je podržao i Centar za politike emancipacije, a sada su je prihvatili i članovi SES-a koji čine predstavnici poslodavaca, sindikata i vlasti.

Ipak, preporuke SES-a imaju samo savetodavnu ulogu tako da do stvarnih izmena zakona neće doći bez jasnije i jače inicijative kako za portal Mašina kaže Zoran Mihajlović, sekretar SSSS-a.

„Nažalost, socijalno-ekonomski dijalog je tu gde jeste, a to što se dešava na SES-u je samo fingiranje dijaloga“, kaže Mihajlović za Mašinu.

Mihajlović podseća da se kroz izmene ZOR-a 2014. godine izgubilo dosta toga što se tiče zaštite sindikalnih predstavnika. „Gde god u nekoj privatnoj firmi formiramo sindikat, ili imenujemo nekog za sindikalnog predstavnika, taj obično ili dobije otkaz ili bude šikaniran, ljudi su zaplašeni i jednostavno ne možete više i da nađete nekoga ko bi se bavio sindikatom“, rekao je Mihajlović za naš portal.

Sekretar SSSS-a je potvrdio i da su konkretan povod za pokretanje ove inicijative nedavna dešavanja u kompaniji Jura i pritisci na sindikalnog predstavnika Predraga Stojanovića, o čemu ste mogli da čitate na Mašini.

„Krivičnu prijavu je dobio i predsednik granskog sindikata metalaca koji je zastupao Predraga kod poslodavca i pred sudom. Imali smo slične situacije i u Subotici i Zrenjaninu. Sve su to strani investitori koji ne uvažavaju ni socijalni dijalog ni sindikat. Oni ne poštuju prava radnika ni u zemljama odakle dolaze, pa tako i ovde, a naravno kada su dolazili ovde njima je i obećano da neće imati nikakve probleme sa sidnikatima“, zaključuje Mihajlović.

M.M.

Prethodni članak

Ekološki ustanak izlazi na izbore

Predstavnici institucija odbili da učestvuju u Participativnom forumu Ministarstva prostora

Sledeći članak