Kraj tridesetogodišnje vladavine DPS-a u Crnoj Gori

Podgorica; Foto: Marko Miletić / Mašina

Demokratska Partija Socijalista bi mogla ostatiti bez vlasti u Crnoj Gori nakon pune tri decenije. Na opozicionim strankama, koje su u prilici da oforme koalicionu vladu je istorijska odgovornost.

Na jedanaestim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori lista „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ osvojila je 35,06% glasova, odnosno 30 mandata. Za listu „Za budućnost Crne Gore“ glasalo je 32,55% glasača, obezbedivši joj 27 mandata, dok je „Mir je naša nacija“ dobila 12,53% (10 mandata), a „Crno na bijelo“ 5,53% (četiri mandata).

Znatno manje glasova osvojile su Socijaldemokrate (4.10%, tri mandata), Bošnjačka stranka (3,98%, tri mandata), SDP-Jaka Crna Gora (3,14%, dva mandata), Albanska lista (1,58 odsto, jedan mandat) i Albanska koalicija (1,14%, jedan mandat).

Tradicionalni partner DPS-a, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i novoosnovana Hrvatska reformska stranka nisu prešle cenzus, jer su osvojile svega 0,27 odsto, odnosno 0,13 odsto glasova.

Rezultati izbora otvaraju mogućnost da tri najjače opozicione liste formiraju koalicionu vladu koja bi imala tanku većinu, odnosno 41 od ukupno 81 poslanika u parlamentu. Vođe opozicije Krivokapić i Bečić su zato uputile poziv za saradnju manjinskim strankama koje su prešle cenzus. Koalicija u koju bi ušle i Bošnjačka stranka, Albanska lista i Albanska koalicija imala bi 46 mandata.

Na jučerašnjim izborima ostvarena je velika izlaznost, od preko 75% upisanih birača. Izborni dan obeležen je slikama građana koji u dugim redovima, uprkos otežanim okolnostima usled visokih temperatura i mera izolacije, čekaju da ostvare svoja politička prava. Predizborne ankete najavljivale su mogućnost poraza DPS-a u slučaju velike izlaznosti birača.

Čelnici i simpatizeri opozicije komentarišu da je stranka Mila Đukanovića „satrvena“ u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Budvi, Kotoru, Herceg Novom, i drugim mestima. DPS je izgubio i lokalne izbore u Podgorici, Budvi, Kotoru, Tivtu i Andrijevici, dok će u Gusinju oformiti vladajuću koaliciju sa nekom od manjih stranaka.

Boka Kotorska; Foto: Marko Miletić / Mašina

Za šta i protiv čega se glasalo?

Stranka Mila Đukanovića je kampanju bazirala na izlizanoj tvrdnji da je ona isključivi garant suvereniteta Crne Gore, a opoziciju i čitav civilni sektor optuživala za rad u službi stranih interesa.

Opozicione stranke su tokom kampanje primenjivale različite taktike: najavljivan je bojkot, a zatim pregovarano o objedinjenoj listi. Bilo je i katastrofalnih promašaja u oblasti političkog marketinga, poput serije spornih bilborda Demokrata. Među opozicionim strankama koje će formirati vladajuću koaliciju postoje i suštinske razlike u političkim programima i principima.

Razvoju političke situacije umnogome je doprinelo nekoliko afera i serija protestnih okupljanja koje su u poslednje dve godine potresale Crnu Goru: razotkrivanje učešća vrha DPS-a u koruptivnim radnjama, koje je podstaklo demonstracije pod sloganom „Odupri se“; revolt građana protiv seče čempresa u dvorištu gimnazije u Baru i njihova žestoka borba za javni prostor; litije organizovane protiv Zakona o slobodi vjeroispovesti; sporna smena lokalne samouprave u Kotoru; sporna smena lokalne samouprave u Budvi, koja je izazvala okupljanja tokom kojih je policija ispoljila neočekivanu brutalnost.

Poverenje birača u vladajuću koaliciju oslabilo je i tokom pandemije koronavirusa. Vlasti su, oličene u Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, napravile nekoliko krupnih propusta, poput objavljivanja spiskova zaraženih lica. Njima je na teret pao i dramatičan pad prihoda od turizma, koji preti da potopi prezaduženu crnogorsku privredu.

Barem deo glasača se nada da je juče iskazao i protivljenje uništavanju životne sredine. Samo u poslednjih mesec dana započeta je izgradnja tri MHE, i to u Parku prirode Komovi. Građani su telima stali u zaštitu reka, ali ne pre nego što je šutom i zemljom sa gradilišta zamućena reka Tara, „suza Evrope“ pod zaštitom UNESCO.

Opozicija je tako bila u prilici da glasačima obeća pomirljiv odnos sa susednim državama, multikulturalizam i nacionalno pomirenje, te odgovornije ekonomske i ekološke politike.

Opozicija je, takođe, pokazala veliku spremnost za saradnju u korist prosperiteta pod sloganom „Nek padne da osvježi“, koji je doživeo veliku popularnost.

Krivokapić i Bečić su i sinoć pozvali svoje glasače na mir i strpljenje, a Dritan Abazović izjavio da Crna Gora zaslužuje da je vodi ekspertska vlada.

Predstavnici civilnog sektora su izrazili opreznu radost, ukazujući na to da je prvi put u poslednjih trideset godina u Crnoj Gori ispoštovan princip smenjivosti vlasti, ali i na to da je modernizacija institucija i dubinska politička promena dugotrajan i nezivesan proces koji tek predstoji.

Ne treba zaboraviti da je DPS po broju osvojenih glasova i dalje pojedinačno najjača stranka, dok sam Milo Đukanović još dve godine može biti na mestu predsednika države. Ipak, na predstavnicima dojučerašnje opozicije, a budućim koalicionim partnerima u vladi, je bez sumnje istorijska odgovornost.

I.K.

Prethodni članak

Između čekića i nakovnja: jačaju protesti u Belorusiji

Protest u Novom Sadu zbog otpuštanja na Radio-televiziji Vojvodine

Sledeći članak