KRIK prvostepeno osuđen po tužbi Predraga Koluvije

Sudija Višeg suda u Beogradu je procenila da je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK prekršila pretpostavku nevinosti pišući o Predragu Koluviji.

Predrag Koluvija je pre dve godine podneo dve tužbe protiv redakcije KRIK-a, tvrdeći da su mu vesti sa suđenja izazvale duševni bol i povredile ugled, javlja Danas. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije –KRIK je u vesti „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“ o suđenju Predragu Koluviji Koluviju nazvala „optuženim narko-bosom“.

Sudija Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić je početkom avgusta prvostepeno presudila da je KRIK time zaista prekršio pretpostavku nevinosti, javlja isti medij, uprkos tome što je urednik KRIK-a Dojčinović objasnio da se u novinarskim tekstovima pravni termini po pravilu preinačuju u kolokvijalne da bi ih publika razumela:

„U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, izjavio je Dojčinović na suđenju.

Sudiju nisu ubedili ni Dojčinovićevi navodi da je skraćivanje pravnih termina u kolokvijalne izraze uobičajena praksa u renomiranim svetskim medijima.

Dojčinović je istakao i sledeće:

„Ministar (Nebojša) Stefanović je na konferenciji za medije tužioca (Koluviju) označio kao proizvođača droge, premijerka (Ana) Brnabić u jednoj izjavi nazvala ga je narko-trafikantom. Predsednik (Aleksandar) Vučić je za tužioca izjavio da nije nikoga ubio, ali da je imao tonu i po marihuane“.

Treća presuda protiv KRIK-a

U pitanju je treća presuda u tužbama protiv KRIK-a. Sudije su prethodno presudile u korist Bratislava Gašića, ministra policije, kao i rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svedoka.

Protiv KRIK-a i novinara ove redakcije trenutno se vodi još osam postupaka. Redakciju su, sem navedenih, tužili i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kontroverzni biznismen Bogoljub Karić, biznismen sa kriminalnim vezama Stanko Subotić, kum predsednika države Aleksandra Vučića Nikola Petrović, kompanija „Mineco“ i drugi.

Novinarska udruženja poručuju da su u pitanju SLAPP tužbe kojima KRIK pokušavaju da ućutkaju. Kako smo ranije pisali, SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) su tužbe koje se podnose sa ciljem da se ućutkaju mediji, istražvači i uzbunjivači čiji rad razotkriva dela korporacija, političara i drugih moćnih strana koja su nezakonita ili na drugi način štete javnom interesu.

Ukupna vrednost 10 postupaka koji su od 2022. pokrenuti protiv redakcije, urednika i novinara KRIK-a je 90 miliona dinara – što je, prema pisanju KRIK-a, tri puta više od godišnjeg budžeta tog medija. Lica koja su podnela tužbe protiv urednika i drugih članova i članica redakcije KRIK-a povezani su sa vlastima:

„Tužbe su lančano stigle, a tokom prethodnog meseca KRIK je tužen čak jednom nedeljno. Većinu onih koji su tužili KRIK spajaju veze sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ili sa ljudima iz njegovog okruženja – što ukazuje da cilj tužbi nije zadovoljenje pravde, već gušenje medija“, pisala je Bojana Jovanović za KRIK u septembru 2021.

KRIK je na presudu po Koluvijinoj tužbi podneo žalbu o kojoj će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

I.K.

Prethodni članak

Zaposleni tuže Fond za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog zlostavljanja na radu

Da li su predskazanja o kraju kineske ekonomije opravdana? 

Sledeći članak