Levičar i bivši gerilski borac Gustavo Petro izabran je za predsednika Kolumbije

Nakon drugog kruga predsedničkih izbora nema dileme, pobednici su kandidati levičarske koalicije „Istorijski pakt“ Gustavo Petro i Fransia Markes, koja će vršiti funkciju potpredsednice Kolumbije.

Prošlo je dvadesetak godina otkada je mnoge južnoameričke zemlje poplavio „Roze talas“ – kako je nazvan fenomen nizanja pobeda stranaka i koalicija s levog političkog spektra u zemljama kojima nisu strane vojne hunte, jak uticaj interesa velikog severnog suseda i uopšteno gledano istorija prožeta represijom, nasiljem i nadasve velikim siromaštvom.

Poslednjih godina svedočimo novom talasu levičarskih pobeda na južnoameričkom kontinentu (Meksiko, Argentina, Peru i drugde), a tom redu se pridružuje, i to prvi put u istoriji – Kolumbija.

Gustavo Petro je u nedelju 19. juna u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio sa 50.47% osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat Rodolfo Hernandez osvojio 47.27%.

Tokom pobedničkog govora Petro je svojim najvećim kritičarima pružio grančicu maslinovog drveta i izjavio da će za vreme njegovog predsedništva sve strane biti dobro došle da rasprave probleme Kolumbije.

Za potpredsednicu je izabrana Fransia Markes, nagrađivana braniteljka ljudskih prava, koja je na svom Tviteru u nedelju napisala da „Danas sve žene pobeđuju“ i da „smo pred mogućnosti najznačajnijih promena u skorijoj istoriji zemlje“.

Gustavo Petro će u predsedničku palatu preći iz gornjeg doma Parlamenta gde je vršio funkciju senatora. Rođen 1960. godine, Petro, po obrazovanju ekonomista, tokom svog političkog delovanja bio je gradonačelnik Bogote i narodni poslanik. Sa 17 godina postao je član gerilske grupe „Pokret 19. mart“, koji je rasformiran 1990. godine.

Rodolfo Hernandez je trebalo da predstavlja desno-centrističku opciju; međutim političar-biznismen je najviše pažnje zadobio izjavama poput „Hitler je bio veliki nemački mislilac“ i fotografisanjem sa manekenkama na luksuznom brodu u Majamiju. Kampanju je vodio putem TikTok-a i odbijao je da debatuje sa protivkandidatom, piše Gardijan.

Pobedu Petra i Markes su priznali odlazeći predsednik Ivan Duke i protiv kandidat Hernandez. Državni sekretar SAD Entoni Blinken je čestitao narodu Kolumbije na fer i slobodnim izborima.

Obećanja Gustava Petra

Kandidat Istorijskog pakta se na polju privrede zalaže za povećanje uloge poljoprivrede i smanjenje zavisnosti privrede od fosilnih goriva i rudarstva. 

Na polju fiskalne politike najavio je reformu poreskog sistema u korist siromašnijih slojeva društva. Nadalje, Petro je govorio o reformi, trenutno privatnog, pezionog sistema i izjavio da će Kolumbijke i Kolumbijci imati pristojne javne penzije.

Kandidat leve koalicije je obećao da će povećati javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i sport i da će se zauzeti za zaštitu životne sredine. U tom kontekstu najavio je osnivanje globalnog fonda za zaštitu Amazonske prašume. Po pitanju zdravstvenog sistema, Petro je rekao da bi akcenat stavljao na ulaganja u prevenciju bolesti.

Novo predsedništvo će biti pred izazovom nastavljanja mirovnog procesa sa revolucionarnom gerilskom grupom FARC, koji je započet 2016, ali u kojem se predsedništvo Ivana Dukea nije ponelo partnerski i konstruktivno.

Od spoljnopolitičkih izazova ističe se obnavljanje odnosa sa Venecuelom, susednom zemljom prema kojoj je prehodni predsednik vodio izolacionističku politiku, i koja je trn u oku SAD-a, koje zasigurno neće lako pustiti uzde koje su odavno stavile na državu-kapiju južnoameričkog kontinenta.

A.J.

Prethodni članak

Nezadovoljni radnici Fijata pokrenuli proteste u Kragujevcu

Seksualno uznemiravanje na fakultetima

Sledeći članak