Predsednički izbori u Kolumbiji – šansa za levicu

Kandidat leve koalicije Gustavo Petro uživa najveću podršku uoči predsedničkih izbora u Kolumbiji, gde levica nikada nije bila na vlasti.

Predsednički izbori u Kolumbiji održavaju se u nedelju 29. maja. Prema istraživanjima javnog mnjenja najpopularniji kandidat je Gustavo Petro, sa 37,9% podrške u biračkom telu.

Gustavo Petro je trenutno senator, odnosno član gornjeg doma Parlamenta, a na predsedničkim izborima učestvuje kao kandidat Istorijskog pakta, koalicije koja okuplja različite progresivne stranke i društvene pokrete. Rođen 1960. godine, Petro, po obrazovanju ekonomista, tokom svog političkog delovanja bio je gradonačelnik Bogote i narodni poslanik. Sa 17 godina postao je član gerilske grupe „Pokret 19. mart“, koji je rasformiran 1990. godine.

Rezultati parlamentarnih izbora održanih u martu ove godine pokazali su rast popularnosti Istorijskog pakta koji je osvojio 16 mesta u Senatu, što je za 13 mesta više nego što je imala u prethodnom sazivu, i 25 mesta u Predstavničkom domu, čime je svoju poziciju pojačao za 22 mesta u odnosu na prethodni saziv.

Drugi najpopularniji kandidat za predsednika Kolumbije je Federik Gutijer sa krajnje desnice. Gutijer je prethodno bio gradonačelnik grada Medeljin, a na izborima nastupa ispred desničarske koalicije Tim za Kolumbiju. Prema istraživanjima javnog mnjenja uživa 30,8% podrške birača.

No, dok je podrška dvojici najpopularniji kandidata stagnirala u proteklih mesec dana, podrška centrističkom kandidatu Rodolfu Hernandezu doživela je nagli rast od 7%, što centrističkog kandidata sada smešta na treće mesto sa 20,3%. Prema pisanju TeleSur, eksperti razmatraju mogućnost da Hernandez u nedelju završi na drugom mestu.

Ukoliko ni jedan od kandidata ne osvoji polovinu glasova 29. maja – a prema istraživanjima neće – odluka o tome ko će biti sledeći predsednik Kolumbije biće doneta u drugom krugu, 19. juna.

Tokom predizbornog perioda dramatično je poraslo nasilje prema aktivistima. Prema izveštaju Izborne posmatračke misije u predizbornom periodu 2021-2022 počinjeno je 581 nasilnih dela prema političkim i društvenim aktivistima i vođama lokalnih zajednica. U odnosu na prethodni predizborni period u pitanju je rast broja nasilnih dela prema političkim akterima od 109%.

Obećanja Gustava Petra

Kandidat Istorijskog pakta se na polju privrede zalaže za povećanje uloge poljoprivrede i smanjenje zavisnosti privrede od fosilnih goriva i rudarstva. 

Na polju fiskalne politike najavio je reformu poreskog sistema u korist siromašnijih slojeva društva. Nadalje, Petro je govorio o reformi, trenutno privatnog, pezionog sistema i izjavio da će Kolumbijke i Kolumbijci imati pristojne javne penzije.

Kandidat leve koalicije je obećao da će povećati javna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i sport i da će se zauzeti za zaštitu životne sredine. U tom kontekstu najavio je osnivanje globalnog fonda za zaštitu Amazonske prašume. Po pitanju zdravstvenog sistema, Petro je rekao da bi akcenat stavljao na ulaganja u prevenciju bolesti.

Gustavo Petro ima 61 godinu. Prema pisanju Peoples Dispatch, Petro je sa 17 godina postao član gerilske grupe Pokreta 19 april (M-19). Nakon demobilizacije te pobunjeničke grupe 1990. godine, osnovao je nekoliko političkih pokreta. Godine 2002. izabran je u Predstavnički dom. Godine 2006. je postao senator, a 2011. godine izabran je za gradonačelnika Bogote, glavnog grada Kolumbije. 2018. godine, nakon što je u drugom krugu izgubio izbore od Ivana Dukea, vratio se u Senat.

A.J.

Prethodni članak

Svakih 30 sati jedna osoba postane milijarder, a milion ljudi osiromaši, upozorava Oxfam

Slovenačka Levica će ući u koalicionu vladu sa Pokretom Sloboda

Sledeći članak