Lex specialis za milijardu evra za EXPO 2027 i Nacionalni stadion

Transparentnost Srbija upozorava da će se na izgradnju objekata za EXPO 2027 i Nacionalnog stadiona potrošiti milijardu evra bez primene Zakona o javnim nabavkama.

Zgrada Vlade Republike Srbije

Radovi za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, čija vrednost bi mogla da iznosi milijardu evra, biće ugovoreni bez primene Zakona o javnim nabavkama, što stvara veliki rizik da troškovi budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije, ocenjuje Transparentnost Srbija.

Poseban zakon za EXPO 2027 (pun naziv: ‚Zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027‘) , stavlja van snage Zakon o javnim nabavkama, ali i pojedine odredbe drugih propisa (o eksproprijaciji, planiranju i izgradnji). Taj ‚recept‘ je već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji ‚Beograd na vodi‘, ‚Moravski koridor‘ i (nerealizovani) ‚Južni tok‘“, upozorava u saopštenju od 8. oktobra Transparentnost Srbija, i dodaje:

„Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom“.

Iz Transparentnosti skreću pažnju na to da bi vrednost radova na izgradnji izložbenog prostora za EXPO 2027, objekata za smeštaj učesnika i posetilaca, Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture mogla da naraste do milijardu evra. Kada bi se primenjivao Zakon o javnim nabavkama cena radova bi mogla da bude kontrolisana, a verovatno i manja.

„Vlada Srbije je poseban zakon za ovaj projekat predložila zajedno sa budžetom za 2024. i brojnim drugim propisima, što bitno smanjuje šanse da se on adekvatno razmotri u parlamentu, dok Ministarstvo finansija nije organizovalo javnu raspravu o nacrtu, iako je ona bila obavezna na osnovu Zakona o državnoj upravi“, skreću pažnju iz Transparentnosti.

Lex specialis će „stvoriti“ i nove investitore koji će sami propisati koliko će ih država kontrolisati

Kako navode iz Transparentnost Srbija, za potrebe EXPO 2027 će po posebnom zakonu biti formirana nova državna preduzeća na koja se „neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke“, a koja će „sama urediti pravila za svoje postupke nabavki i ‚obavezu obezbeđivanja transparentnosti postupka‘“. Laički čitano, preduzeća će sama odrediti kako i koliko će biti kontrolisana?

„Posebno napominjemo da Vlada Srbije nije ni pokušala da opravda ukidanje javnih nabavki za ovaj vredan projekat u obrazloženju predloga zakona. Čak ni hitnost realizacije, koja se navodi kao razlog za odstupanje od drugih propisa, svakako ne bi bila valjan razlog, jer sam Zakon o javnim nabavkama omogućava skraćenje rokova kada je to opravdano“, objašnjavaju iz Transparentnosti.

Iz iste organizacije skreću pažnju na to da je Vlada Srbije predložila ovaj zakon samo pet meseci nakon što je, nakon tri godine kritika domaće javnosti i Evropske komisije, ukinut Zakon o linijskoj infrastrukturi, koji je na sličan način urušavao sistem javnih nabavki.

„Transparentnost Srbija je tada istakla da je Vlada ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi obrazložila samo zahtevima EU, a ne i sopstvenom spoznajom da je pogrešno urušavati antikorupcijska pravila. Sada se u punoj meri pokazuje ne samo da takva spoznaja ne postoji, već da su vlasti u Srbiji odlučne da nastave da najvrednije infrastrukturne radove dogovaraju direktnom pogodbom ili po nekim ad hoc pravilima koja se lako mogu skrojiti za željene partnere“, kaže se u saopštenju.

Lex specialis i Nacrt izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama pred Skupštinom na istoj sednici

Po oceni Transparentnosti, predlozi civilnog društva za poboljšanje Zakona o javnim nabavkama su odbijeni i to isključivo po osnovi tvrdnje da su odredbe Zakona o javnim nabavkama „već usklađene sa Direktivama EU“. „S druge strane, obrazloženje posebnog zakona za EXPO sadrži očigledno lažnu tvrdnju – da ‚ne postoje odgovarajući propisi EU sa kojima je potrebno obezbediti usklađenost‘“, napominje se u saopštenju Transparentnosti.

I.K.

Prethodni članak

SEOS poziva na protest desetog oktobra

Sindikat Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) primorao General Motors na značajan ustupak u korist zaposlenih

Sledeći članak