Male hidroelektrane, velika eksploatacija

Foto: Marko Miletić / Mašina
Foto: Marko Miletić / Mašina

U petak od 18h, u prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje u Nišu, portal Mašina u saradnji sa Udruženim pokretom slobodnih stanara Niš organizuje javni razgovor o problematičnoj izgradnji derivacionih mini-hidroelektrana u Srbiji kao i otporu koji pružaju lokalne zajednice.

U proteklom periodu borbe aktivista i lokalnog stanovništva protiv izgradnji mini-hidroelektrana na reci Visočici, u Rakiti, Rudinjskoj reci – lokacijama na Staroj planini, zatim u Raškoj, Babušnici, Kraljevu, Crnoj Travi i mnogim drugim mestima u Srbiji ali i regionu se sve više rasplamsavaju. Naime, zakonskim regulativama, država je privatnim investitorima omogućila izgradnju oko 800 mini-hidroelektrana samo na teritoriji Srbije:

Ovo haotično i iracionalno postupanje vlasti izazvalo je reakciju lokalnog stanovništa i njihove inicijative za odbranu reka dovele su do nastanka više pokreta u Srbiji koji stiču sve širu podršku javnosti. Tako je i Stara planina dospela u fokus interesovanja javnosti nakon što su privatni investiori počeli sa izgradnjom derivacionih MHE, dovodivši pritom prirodne ekosisteme do kolapsa a lokalno stanovništvo ostavljajući bez vode. Nakon reakcija lokalnog stanovištva koje se protestima i drugim akcijama usprotivilo ovakvom otimanju reka, usledio je represivni odgovor obezbeđenja plaćenog od strane investitora i policije.

Kako i zašto je država omogućila izgradnju MHE, bez jasne strategije i analize o obnovljivim izvorima energije i njihovom realnom energetskom potencijalu? Zašto se MHE grade u zaštićenim prirodnim područjima i kakve su posledice po lokalnu zajednicu i prirodu? Kako postići udruživanje i povezivanje borbi koje su lokalnog karaktera ali sa zajedničkim ciljem? Ovo su sve pitanja na koja će učesnici razgovora pokušati da odgovore.

U razgovoru učestvuju: Nensila Radojković predstavnica inicijative Odbranimo reke Stare planine, Ljubomir Filipov novinar Južnih vesti koji je pratio borbu protiv MHE na Staroj planini i Robert Kasumović član naše redakcije. Razgovor će moderirati Predrag Momčilović član redakcije Mašine i aktivista inicijative Pravo na vodu.

Program je organizovan uz podršku fondacije Roza Luksemburg.

 

Prethodni članak

Neoliberalna diktatura Emanuela Makrona – u manje od 13 minuta

Izglasan „zakon o robovlasništvu“ u Mađarskoj

Sledeći članak