„Ni kap vode vam ne damo” – protest u Babušnici

Protest u Babušnici; Foto: Saša Jeremić / Facebook

Protest u Babušnici; Foto: Saša Jeremić / Facebook

U Babušnici je danas protestovalo nešto više od 200 ljudi protiv izgradnje vodozahvata derivatizacione minihidroelektrane u selu Rakita.

Nakon višednevnih akcija sprečavanja nastavka radova na vodozahvatu minihidroelektrane, čija izgradnja je započeta pre više od godinu dana, meštani, aktivisti pokreta „Odbranimo reke Stare planine” i drugi ekološki aktivisti, odlučili su da danas svoje nezadovoljstvo iskažu protestom ispred Doma kulture u Babušnici.

Okupljenima su se, između ostalih, obratili i Dušan Mitić, Minja Nikolić, Dragan Jovanović, Nebojša Jovanović, Aleksandar Jovanović – Ćuta.

Nakon protesta, aktivisti su upravi opštine Babušnica predali zahteve, u kojima se traži hitno poništavanje građevinskih dozvola o izgradnji MHE, uključivanje građana u proces izdavanja dozvola za izgradnju MHE, stavljanje interesa građana ispred interesa pojedinaca koji se vode profitnom logikom, poštovanje Ustava i zakona koji štite prirodu i prirodne resurse i detaljnije upoznavanje opštinskih službi sa štetnim efektima MHE. Ove zahteve je, u ime okupljenih, opštinskoj službi predao predsednik Mesne zajednice Rakita, Desimir Stojanović.

Meštani Rakite ometaju rad bagera; Foto: Andrijana Spasov / Facebook

Meštani Rakite ometaju rad bagera; Foto: Andrijana Spasov / Facebook

Iako investitor Goran Belić iz Beograda poseduje građevinsku dozvolu za izgradnju MHE, građani sela Rakita su ogorčeni jer je zbog izgradnje vodozahvata na Rakitskoj reci uništen deo puta koji vodi do njihovih njiva. Takođe, na insistiranje meštana, Zavod za zaštitu prirode uradio je studiju u kojoj je otkriveno postojanje zaštićenih vrsta životinja u rakitskoj reci.

Izgradnja MHE tipičan je primer nadmoći krupnog kapitala nad interesima građana. Borba protiv MHE zbog toga ne podrazumeva samo borbu za očuvanje reka već ona podrazumeva borbu širih razmera usmerenu na sve oblike profitnih interesa. Stoga i ne čudi da se sve veći broj udruženja i pojedinaca uključuje u borbu protiv MHE.

Više o igradnji i uticaju MHE možete čitati i u drugim tekstovima na Mašini.

R.K.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE