Marksizam za 21.vek – konferencija

marksizam-za-21-vek

U nedelju, 20. maja, u sali Amerikana u Domu omladine Beograd održaće se jednodnevna regionalna konferencija „Marksizam za 21.vek“.

Konferencija „Marksizam za 21.vek – iz odbrane u napad“, koju organizuje revolucionarna socijalistička organizacija Marks21, počinje u 13h i obuhvatiće tri panela, na kojima će se diskutovati o socijalnim borbama vođenim u proteklih nekoliko godina, te kako na osnovu tih iskustava izgraditi zajedničku strategiju borbe za pravednije društvo.

Prvi panel „Radnička klasa, danas?“ ima za cilj da preispita revolucionarni potencijal radničke klase u današnjem društvu, dok će se na drugom panelu govoriti o tome na koje načine povezujemo sindikalno i radničko organizovanje s vanparlamentarnim borbama koje nisu isključivo ili prvenstveno radničke, ali takođe moraju biti neizostavni deo borbe protiv svih oblika opresije i eksploatacije.

Na trećem panelu aktivisti i aktivistkinje Marks21, Ne davimo Beograd, Socijaldemokratske unije i Iskre (antikapitalističke studentske organizacije iz Slovenije), diskutovaće o različitim modelima organizovanja na levici i preispitati da li nam je i zbog čega i danas potrebna radnička partija.

Pored aktivistkinja i aktivista pomenutih organizacija, na konferenciji će izlagati i Adin Cekić, predstavnik Sindikata studentkinja i studenata, učenica i učenika i mladih nezaposlenih iz Slovenije, novinar i levičar Dragomir Olujić Oluja, i marksistički filozof i teoretičar iz Mađarske Gašpar Mikloš Tamaš.

Ovo je druga po redu regionalna konferencija koju Marks21 organizuje.

Prethodni članak

Menadžment Kajzena je vršio pritisak na otpuštene radnike

Film Meteori – antiratna poruka Beldocs festivala

Sledeći članak