Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima: Devet od svakih deset ubistava novinara ostaje nekažnjeno

„Novinari su svakodnevno izloženi fizičkim napadima, zatvaranju, maltretiranju i preti im se zbog toga što rade svoj posao, a ipak ne postoji obavezujući međunarodni instrument koji bi primorao države članice da istraže i reaguju na napade na medije”, upozorava NUNS.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula kampanju za usvajanje Međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i medijskih profesionalaca kojoj se pridružilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i partneri NUNS-a iz mreže SafeJournalists.

Oni upozoravaju da su novinari svakodnevno izloženi fizičkim napadima kao i napadima u digitalnom prostoru, te da čak devet desetina ubistava novinara na svetu ostane nerasvetljeno. IFJ zato povodom obeležavanja 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima apeluje na države, novinare i medijske grupe da podrže usvajanje Konvencije UN o bezbednosti i nezavisnosti novinara i drugih medijskih profesionalaca, kao međunarodnog instrumenta koji bi obavezivao države potpisnice da reaguju na napade na medije.

Članice mreže Safejournalist, uključujući i NUNS, takođe su pokrenule kampanju #RASVETLI, sa namerom da javnosti skrenu pažnju nanekažnjivost napada na novinare u regionu. Kako se navodi u pratećem saopštenju, veoma je mali broj slučajeva sa sudskim epilogom i kaznama za počinioce.

„A šta želimo da rasvetlimo? Želimo da 160 slučajeva napada i pretnji novinarima koji su se dogodili u 2021. godini na Zapadnom Balkanu dobiju sudski epilog. Bilo je 179 napada i pretnji novinarima prijavljenih nadležnim institucijama u 2021. godini u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska i Albanija). Od tog broja, samo je 19 predmeta koji su rešeni pred sudom kao prvostepene i pravosnažne presude, od čega je 12 osuđujućih presuda”, konstatuje NUNS.

Članice mreže izražavaju zabrinutost zbog velikog broja nerešenih slučajeva i malog broja kažnjenih počinilaca.

Safejournalists mreža zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve mere u cilju efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i na taj način pokažu spremnost države u borbi protiv nekažnjivosti jer samo na takav način možemo da pošaljemo jasnu poruku potencijalnim počiniocima da je takvo ponašanje nedopušteno”, zaključuje se u saopštenju.

I.K.

Prethodni članak

Umesto nasilnicima koji su tukli demonstrante, prijave stižu Novosađanima koji su protestovali

Borba radnika i radnica u Francuskoj je u toku, vlast pokušava da ih diskredituje

Sledeći članak