Meštani Stare planine protiv malih hidroelektrana

Protest meštana Stare planine; Izvor: Udruženje Temska Stara planina / Facebook
Protest meštana Stare planine; Izvor: Udruženje Temska Stara planina / Facebook

U selu Pakleštica na Staroj planini, juče je održan protestni skup građana pod sloganom „Ni kap vode im nećemo dati“.

Protest u selu Pakleštica je održan zbog odluke Upravnog suda u Beogradu da poništi rešenje ministarstva Zaštite životne sredine, kojim se sprečava izgradnja mini hidroelektrana na staroplaninskim rekama.

Ovu lokaciju organizatori, nedavno formirani Savez mesnih zajednica Stara planina, su izabrali jer se nedaleko od sela Pakleštica na lokalitetu Vladikine ploče, planira početak radova na izgradnji MHE Pakleštica u okviru kojih će reka Visočica biti sprovedena u cevi.

Građani su na skupu poručili da ne žele privatne investitore koji će, zarad ličnih interesa, uništavati prirodna bogatstva Stare planine.

Podsećamo da je Ministarstvo zaštite životne sredine nedavno donelo rešenje o zabrani izgradnje MHE na rekama Stare planine. Međutim, vlasnici privatne firme koji su prethodno dobili saglasnost nadležnih ministarstava za izgradnju MHE Pakleštica, podneli su žalbu, koja je uvažena od strane suda, pa meštani staroplaninskih sela strahuju od mogućnosti dolaska mašina i početka radova.

Stručnjaci, meštani lokalnih sela, ali i veliki deo javnosti saglasni su da će izgradnja MHE imati pogubne efekte po životnu sredinu i ekosisteme na Staroj planini. O negativnim posledicama izgradnje MHE i stavovima lokalnog stanovništa možete čitati ovde.

Prethodni članak

Jedanaesto izdanje filmskog festivala Beldocs

Vojna vežba očuvanja privatnih interesa

Sledeći članak