Milioni za povlašćene proizvođače električne energije

Stara planina; Foto: Robert Kasumović / Mašina
Stara planina; Foto: Robert Kasumović / Mašina

Firme povezane s ljudima bliskim predsedniku Aleksandru Vučiću zarađuju milione izgradnjom ekološki neprihvatljivih mini hidroelektrana i prodajom struje po skupljim cenama.

Prema istraživanju koje je objavio CINS, Firme Eco Energy Group, Eco Vlasina i Eco Glotec čiji su, isključivi ili većinski, vlasnici Dragan Klisura, Nenad Kovač, Vera Ristić i Nikola Petrović, kum predsednika Vučića, zaradili su 7,2 miliona evra prodajom struje građanima Srbije.

Ulaganjem u mini hidroelektrane njihove firme su dobile status povlašćenog proizvođača električne energije, a država se obavezala na otkup struje po unapred utvrđenoj, višoj ceni. Zbog ovoga su građanima, uvođenjem posebne naknade, uvećani računi za struju.

U istom istraživanju se navodi i da država podstiče izgradnju mini hidroelektrana dajući višemilionske subvencije investitorima, iako struja koja se u njima proizvede predstavlja svega 0,49% celokupne proizvodnje struje u Srbiji.

Obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici je da do 2020. godine, iz obnovljivih izvora, proizvodi 27% električne energije. Ovu činjenicu iskoristili su privatni investitori, pošto se država obavezala da će dvanaest godina nakon puštanja elektrana u rad, vršiti otkup struje po višim cenama. Ova, takozvana fid in podsticajna tarifa, prebačena na teret svih građana, u kombinaciji sa nereagovanjem odgovornih državnih institucija i političara, značajno je doprinela bogaćenju investitora.

Pored finansijske štete koju nanose građanima Srbije, pomenuti vlasnici kompanija za izgradnju i upravljanje mini hidroelektranama, u saradnji sa državnim institucijama, odgovorni su i za narušavanje nejvrednijih ekosistema Srbije o čemu je Mašina ranije izveštavala.

Prethodni članak

Hoće li se problem beskućništva i dalje gurati pod tepih?

Kome bre to oni sviraju – o tri linije nezainteresovanosti

Sledeći članak