Minimalac ne može zadovoljiti radnike i radnice smatraju borci za neradnu nedelju

Članovi i članice fejsbuk grupe „Borba za neradnu nedelju“ smatraju da minimalac treba da iznosi 520 evra. Povodom početka pregovora oni su se oglasili saopštenjem u kojem poručuju pregovaračima da „minimalna potrošačka korpa nije nešto što može zadovoljiti radničku klasu“.

Kako smo ranije najavili pregovori o visini minimalne zarade za sledeću godinu počinju danas sastankom Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES). Prema najavama na današnjem sastanku će predstavnik Vlade, predsednici reprezentativnih sindikata i predstavnici poslodavaca odrediti tok pregovora i njihov okvir.

Sudeći prema izjavama koje smo mogli videti u medijima poslodavci su protiv bilo kakvog povećanja minimalca koji sada iznosi oko 30.000 dinara, dok sindikati zahtevaju da se on poveća na 37.000 dinara kako bi dosegao troškove minimalne potrošačke korpe. Međutim, predstavnici sindikata već i kod iznošenja ovog zahteva odustaju od istog i pokazuju „razumevanje“ prema ugroženosti privrede usled pandemije koronavirusa.

Istovremeno sve je više glasova koji govore da minimalac nije dovoljan za život. Tako se i članovi i članice fejsbuk grupe „Borba za neradnu nedelju“ obraćaju upravo sindikatima koje smatraju svojim predstavnicima u pregovorima oko minimalca:

Iz nekog razloga pominje se minimalna potrošačka korpa kao cilj. Zašto? Minimalna potrošačka korpa je minimalni dohodak za preživljavanje. Dakle, da ne kupujemo patike, nema jakni nema zimovanja i letovanja nema interneta?, pitaju se u saopštenju.

Iz ove grupe apeluju na pregovarače da „od nas ne prave veće robove nego što već jesmo“ i poručuju da „minimalna potrošačka korpa nije nešto što može zadovoljiti radničku klasu“.

Članovi i članice ove grupe zahtevaju da minimalac bude u visini „prosečne plate, odnosno 520 evra“.

Niko ne može da nas ubedi da državi minimalac od 520 evra ne odgovara. Porez je veći samim tim budžet raste. Samo je pitanje zašto država ne štiti svoj interes već staje u odbranu krupnog kapitala?, navodi se u saopštenju.

Fejsbuk grupa „Borba za neradnu nedelju“ okuplja oko 40.000 ljudi koji se zalažu za zabranu rada nedeljom u trgovinama, a u prvoj polovini godine kroz nju je u javnosti aktuelizovano ovo pitanje o čemu smo ranije pisali.

M.M.

Prethodni članak

SAD: Četrdeset miliona Amerikanaca u opasnosti od deložacija i preseljenja

Potrebni su vam mladi radnici bez radnih prava? Uključite se u Vladin program „Moja prva plata“

Sledeći članak