Ministarstvo kulture: samostalni umetnici tema za Vladu Srbije tek u narednoj fazi

Javna rasprava o Nacrtu kulturne strategije; Foto: Matija Jovanović / Mašina

Rebalansom budžeta Republike Srbije, opredeljena sredstva za sektor kulture za 2020. godinu smanjena su, a predložene mere hitne pomoći samostalnim umetnicima i kulturnim radnicima, odložene su do daljnjeg.

Na pitanje o predlogu konkretnih mera pomoći koje je Ministarstvo kulture uputilo Vladi Srbije još 15. aprila, za privremeno prevazilaženje efekata krize nastale u uslovima pandemije, a koje bi podrazumevale pomoć samostalnim umetnicima u iznosu od po 30 000 dinara mesečno, u naredna tri meseca, iz pres službe Ministarstva redakciji Mašine odgovoreno je da pomenute predloge Vlada Srbije nije usvojila, već odložila za narednu fazu pregovora:

Od samog početka vanrednog stanja Ministarstvo kulture i informisanja zauzelo je stav da samostalni umetnici, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije virusa Kovid-19 nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti, treba da budu obuhvaćeni merama državne pomoći. U cilju pomoći privredi, Vlada Republike Srbije donela je niz mera usmerenih na olakšavanje situacije svim privrednim subjektima, pa tako i onim koji posluju u oblasti kulture. Prvi paket mera koji je donela Vlada Republike Srbije nije uključio samostalne umetnike, što ne znači da će tako ostati i u budućnosti. Ministarstvo kulture i informisanja dobilo je od Vlade RS uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške.

Na pitanje našeg portala da li mogu da potvrde vest da je Vlada Srbije rebalansom budžeta predvidela 5,1 milijardu evra na ime ekonomske pomoći za saniranje posledica koronavirusa, ali da ni jedan dinar nije izdvojen za sektor kulture ni za samostalne umetnike, iz Ministarstva kulture objašnjavaju:

U prvom krugu mera pomoći privredi koje je donela Vlada Republike Srbije nisu bili obuhvaćeni samostalni umetnici, ali su vrata za dalje razgovore po tom pitanju ostala otvorena. Veoma ohrabruje to što je Ministarstvo kulture i informisanja od Vlade RS dobilo uveravanja da će pomoć za samostalne umetnike svakako biti tema kada u narednoj fazi budu razmatrane sektorske mere podrške. S tim u vezi, Ministarstvo kulture i informisanja uložiće najveći mogući trud da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu izostavljeni po pitanju pomoći.

Vest o tome da rebalansom budžeta koji je Vlada Srbije izglasala prošle nedelje ni dinar nije odvojen za hitne mere pomoći najugroženijima u kulturno-umetničkim delatnostima, ponovio je i predsednik Vučić u emisiji „Oko“ emitovanoj 29. aprila na RTS-u:

Imamo problem sa slobodnim umetnicima, njih oko 2.500. Gledamo kako da ih ubacimo i u ovaj obavezni program za 100 evra ali i gledamo kako da ih ubacimo i da vidimo da li možemo da im pružimo posebnu pomoć, posebnu podršku za izlazak iz krize, a oni nisu obuhvaćeni ovim minimalcem.

U istoj emisiji, međutim, Vučić je istakao da Srbija ima najveći ekonomski rast u regionu u poslednje dve godine, sa najboljim finansijskim sistemom i sa ubedljivo najviše stranih direktnih investicija. „To podiže ekonomiju, to je ono što je motor ekonomije“ zaključio je predsednik Srbije.

V.K.

Prethodni članak

Koronavirus i nasilje prema ženama – pandemija iz senke

Prvi maj – borba koja traje

Sledeći članak