Mladi su sve ugroženiji zbog nesigurnih oblika rada

Foto: Mašina

Fleksibilizacija i prekarizacija uslova rada utiču na mlade koji sve teže dolaze do posla i pristojnih uslova rada, a mladi iz marginalizovanih grupa su u naročito nepovoljnom položaju, jedan je od zaključaka okruglog stola „Mladi i novi oblici rada“ koji je Mašina organizovala u Nišu.

Okrugli sto je otvorio Luka Petrović novinar portala Mašina. U svom uvodnom izlaganju on je dao istorijski pregled razgradnje države blagostanja uz izmene radnog zakonodavstva i govorio je o posledicama koje novi oblici rada ostavljaju na mlade.

Mladi su danas još ugroženiji jer dugo čekaju na prvi posao, dok nesigurni uslovi rada utiču na njihovo mentalno zdravlje.

Nemanja Stevanović, frilens novinar, u svom izlaganju je obuhvatio probleme sa kojima se susreću mladi novinari, sa posebnim osvrtom na mlade novinare s juga Srbije. Usled privatizacije puno lokalnih medija je nestalo, a većina preostalih medija je pod kontrolom malog broja pojedinaca koji ostavljaju minimalno prostora za rad mladih nezavisnih novinara.

Tek 27% mladih novinara u Nišu je zaposleno za stalno, dok ostali rade na osnovu ugovora o privremeno povremenim poslovima, ugovora o autorskom delu ili volontiraju.

Stevanović je kao probleme naveo i niska primanja novinara i to što se dugo čeka na zaposlenje, pa usled toga puno diplomiranih novinara odlazi da se bavi marketingom i PR aktivnostima. Loša pozicija novinara ogleda se i u tome da je tek mali broj mladih novinara sa juga Srbije aktivno u novinarskim udruženjima, dok skoro niko nije član sindikata, i da nedostaje povezivanje i umrežavanje kako bi se popravila socio-ekonomska pozicija novinara.

Položaj mladih novinara je kao i polažaj svih drugih mladih radnika u Srbiji besperspektivan, što je i razlog zašto je preko 150.000 ljudi otišlo s juga Srbije za Beograd i u inostranstvo.

Foto: Mašina

Novinar portala Mašina i aktivista Foruma Roma Srbije, Robert Kasumović govorio je položaju mladih Roma na tržištu rada kao i pokušajima sindikalizacije sakupljača sekundarnih sirovina.

Mladi Romi, osim što dele sve probleme mladih u Srbiji, suočavaju se sa svakodnevnom diskriminacijom na ulici, u institucijama i na tržištu rada.

Kasumović je naveo statističke podatke da je trenutno po zvaničnim podacima oko 50% Roma nezaposleno, dok nezvanično taj broj ide do 80%, jer je puno Roma „nevidljivo“ za zavod za zapošljavanje. Zajedno sa Forumom Roma Srbije i Sindikatom sakupljača sekundarnih sirovina, Kasumović radi na pokušaju organizovnja pravno nevidljivih sakupljača sekundarnih sirovina, čija su velika većina Romi.

Sakupljači sekundarnih sirovina dnevno prelaze po 15 km, rade po 10 do 12 sati dnevno, da bi zaradili maksimalno 700-800 dinara. Životni vek sakupljača sekundarnih sirovina je značajno kraći pošto rade u nebezbednim uslovima bez ikakve zdravstvene i socijalne zaštite.

U svom izlaganju Robert se osvrnuo i na probleme sa kojima se visoko obrazovani Romi susreću, koji i nakon završenog fakulteta ili više škole ne mogu da nađu posao u struci. Većina Roma radi u javnim komunalnim preduzećima i velika većina radi na ugovorima o privremeno povremenim poslovima pod stalnom pretnjom otkazom, što uslove rada čini jako nesigurnim.

Foto: Mašina

Tokom okruglog stola kao potencijalna rešenja za poboljšanje uslova rada mladih u Srbiji, naglašena je bitnost povezivanja. Povezivanje i sindikalizovanje prekarnih radnika i onih nevidljivih na tržištu rada jedan je od puteva kojim bi sindikati mogli da krenu. Zadruge su istaknute kao dodirne tačke gde može da se ostvari bolja saradnja civilnog sektora i sindikata kako bi se kroz različite oblike zdrugarstva mladima obezbedili bolji uslovi rada.

Okrugli sto „Mladi i novi oblici rada“ u Nišu u organizaciji portala Mašina jedan je u nizu događajaja koji imaju za cilj da povežu sindikate i aktiviste i aktiviskinje iz civilnog sektora, zarad građenja novih savezništva u borbi za bolje radne uslove.

Okrugli sto „Mladi i novi oblici rada“ je održana u prostorijama Udruženog pokreta slobodnih stanara u Nišu uz podršku međunarodnog centra Olof Palme.

P.M.

Prethodni članak

Maturanti na ulicama zahtevaju poništavanje prijemnih ispita

Maturanti i danas na ulicama zahtevaju poništavanje prijemnih ispita

Sledeći članak