Moramo biti organizovani internacionalno, rekao je Džeremi Korbin na konferenciji „Ujedinjeni protiv fašizma“ u Budimpešti

Bivši lider britanskih Laburista učestvovao je na konferenciji „Ujedinjeni protiv fašizma“ koju je 7. maja u Budimpešti organizovao Evropski forum levih, zelenih i progresivnih snaga

„Veoma sam kritički nastrojen prema Orbanu zbog njegove politike prema nezavisnim medijima, njegove obrazovne politike i njegove politike prema izbeglicama i drugima“, izjavio je Džeremi Korbin za mađarski portal Mérce. Bivši lider britanskih Laburista učestvovao je na konferenciji „Ujedinjeni protiv fašizma“ koju je 7. maja u Budimpešti organizovao Evropski forum levih, zelenih i progresivnih snaga.

Korbin je izneo svoj stav o rusko-ukrajinskom ratu:

„Rusija greši što je napala Ukrajinu. To je pogrešno, nema dileme. Rat je sve gori i gori, sa desetinama hiljada mrtvih na obe strane. Verovatno više Ukrajinaca nego Rusa, ali ključno je pitanje koliko još ljudi će poginuti? Lično podržavam Lula da Silvu, papu, kineskog predsednika i generalnog sekretara UN, koji pokušavaju da pokrenu mirovni proces, jer mora postojati prekid vatre praćen ozbiljnim pregovorima o definisanju statusa Rusije i Ukrajine. Ako se rat nastavi, biće sve gore, a nuklearno oružje je dostupno na obe strane. Za mene je to zastrašujuća perspektiva; zbog toga, mora postojati mirovni proces.”

O tome kako pokazati solidarnost sa onima koji su stradali u ratu, dodao je:

„Apsolutno su dobrodošli [ukrajinske izbeglice], bavimo se njima, a lokalna zajednica ih je veoma otvoreno prihvatila. Takođe valja podržati ruske mirovnjake koje je Putinova vlada utamničila jer su se izjasnili protiv rata i problematizovali ratne podstreke proizvođača oružja, kako u Evropi, tako i Sjedinjenim Državama, ali i proizvođača oružja u Rusiji i Kini, kao i onih koji ih snabdevaju.

On je rekao i da u aktuelnoj krizi postaje neophodno definisati zahteve za pristojan životni standard i plate kao i da je potrebno ujediniti različite borbe.

„Ono sa čim se susrećemo je globalni kapital usmeren na izvore energije, globalni kapital fokusiran na proizvodnju i distribuciju hrane, globalni kapital koji kontroliše usluge i globalni kapital koji kontroliše način na koji komuniciramo jedni sa drugima putem telefona, na primer. Pa zašto i mi nismo organizovani na međunarodnom nivou? Zašto nismo jednako globalno organizovani?”

Kako je dodao:

„Najvažnije je obrazovati, inspirisati ljude. Kao što sam danas već istakao u svom govoru na konferenciji levičarskih i progresivnih snaga u Budimpešti, uvedimo u sindikate one radnike koje tako surovo eksploatiše globalni kapital kroz Ubereats, Deliveroo, i druge kurirske službe, na primer. Snaga organizacija radničke klase će predstavljati izazov globalniom kapitalu. To mora biti oslonac našeg daljeg rada.”

Bivši lider Laburista veruje da postoje izvesni znaci napretka u ovom pravcu, poput pobeda na izborima Lule da Silve i Gustava Petra u Brazilu, odnosno Kolumbiji.

„Slušao sam i jednog i drugog nakon što su izabrani. Bio sam prisutan na oba proglašenja. Rekli su da je najvažnije da se eliminiše siromaštvo u sopstvenom društvu, zatim da se razvija ekološki održivo društvo i ekonomija koja se zasniva na potrebi, a ne pohlepi. Ovo su jednostavni koncepti koje moramo da promovišemo jer se kapitalizam slobodnog tržišta, ili bilo koja vrsta kapitalizma, zasniva se na tome da se neko obogati na račun nekog drugog“, rekao je Korbin za Mérce.

Izvor: ELMO East European Context, Mérce

Prethodni članak

Bowling for Vračar 

Razgovor o emocijama je stigmatizovan, naročito kada su dečaci u pitanju, smatraju srednjoškolci koji nude svoj predlog reforme škole

Sledeći članak