Na današnji dan je osnovano sportsko društvo Radnički

Na današnji dan 1920. godine u Beogradu je osnovano sportsko društvo Radnički. Ovo najstarije sportsko društvo na tlu nekadašnje Jugoslavije osnovano je na inicijativu poslaničke grupe KPJ u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i to na dan osnivanja partije godinu dana ranije. Do pokretanja kluba dolazi tokom revolucionarnog zamaha u tadašnjoj Evropi koji se osetio i na našim prostorima nakon završetka Prvog svetskog rata kada dolazi do izliva socijalog nezadovojstava i jačanja radničkog pokreta. U zamahu je bila i KPJ koja je osvojila veliki broj opština i bila treća po broju mandata u državnoj Skupštini. Sportski klub je predstavljao ne samo mesto za rekreaciju već i za politički rad i jačanje veza među radnicima i radnicama, što postaje naročito važno u periodu ilegalnog rada KPJ kada je veliki broj članova kluba hapšen zbog revolucionarnog rada povezanog sa Partijom.

Desetorica članova Radničkog su bili španski borci, a čak 116 članova je dalo svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi. Među njima je i četvoro predratnih predsednika društva, a 18 članova i članica Radničkog je proglašeno za Narodne heroje. Revolucionarne tekovine ovog kluba su vodile i tome da Radnički bude prvo sportsko društvo koje je obnovilo svoj rad odmah posle oslobođenja Beograda 1944. godine.

Sportsko društvo Radnički je i dalje aktivno i okuplja više od deset muških i ženskih klubova koji se takmiče i različitim sportovima.

Više o aktivnostima KPJ pre Drugog svetskog rata možete pronači na ovom linku.

Prethodni članak

Kapitalizam izaziva katastrofe – socijalizam može da ih reši

Od maja isplata osnovnog dohotka za najugroženije u Španiji

Sledeći članak