Na današnji dan počeo je generalni štrajk železničara Kraljevine Jugoslavije

Železničari ispred Plavog voza na otvararnju pruge Beograd-Bar, 1976: Foto: Orjen / Wikipedia

Na današnji dan 1920. počeo je generalni štrajk železničara Kraljevine Jugoslavije. U trenutku velikog uspeha komunista na izborima, vlada je prema radničkim pitanjima i zahtevima bila sve represivnija. Železničari svih železničkih stanica, ložionica i radionica Užica, Sarajeva, Skoplja, Niša i Subotice zbog svog lošeg ekonomskog položaja i radnih uslova otpočeli su štrajk koji je trajao dve nedelje. Preko 50.000 železničara potpuno je blokiralo železnički saobraćaj. Vlast je na to reagovala pretnjama, hapšenjima, izvođenjem vojske na železnicu i njenim zauzimanjem. Radnici širom Jugoslavije su mirnim demonstracijama iskazivali solidarnost sa železničarima u štrajku.

U Zaloškoj cesti u Ljubljani je na takvom solidarnom protestu vojska opkolila 4.000 radnika, radnica i dece, pucala u njih i ubila 15 a ranila 75 ljudi, među njima i četvorogodišnju devojčicu. Ovo radničko organizovanje je nakon završetka rezultiralo dodatnom represijom vlasti, otpuštanjima, hapšenjima i suđenjima. Nakon Drugog svetskog rata i stvaranja socijalističke republike, ovaj dan je proglašen za Dan železničara Jugoslavije.

Sukob na Zaloškoj cesti u Ljubljani 1920

Sretan Dan železničara, Срећан Дан железничара, Sretan Dan železničara, Среќен ден железничарите, Gëzuar Punonjësve të Hekurudhave, Boldog Nap Vasutas, Feliĉan Tagon Railwaymen, Glücklicher Tag der Eisenbahner

Prethodni članak

Turska: Levičarskoj partiji HDP onemogućeno da upravlja u više desetina opština

U uglju do guše

Sledeći članak