Na današnji dan rođen je Branko Pešić

Izvor: snimak ekrana youtube.com

Na današnji dan 1922. godine rođen je gradonačenik Beograda Branko Pešić. Bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik SFRJ i gradonačelnik Beograda od 1964. do 1974. godine. Pešić je rođen u Zemunu, gde je još kao gimnazijalac pristupio omladinskom revolucionarnom pokretu i postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. U toku rata je bio učesnik NOB-a najpre u okupiranom Zemunu, a kasnije u partizanskim brigadama po Vojvodini i Bosni. Nakon rata postaje funkcioner Partije i jedan od najpoštovanijih gradonačelnika Beograda.

U vreme njegovog mandata izgrađeni su mnogi važni infrastrukturni objekti: Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel, „Beograđanka“, hotel Jugoslavija, Muzej savremene umetnosti, sportski centri „Pinki“, „Banjica“, „Olimp“, „Šumice“, kula „Geneks“, hala „Pionir“, industrijski kompleksi, zgrade, ulice, tuneli, podzemni prolazi, stanovi, škole, obdaništa, bazeni, dok je ustanovljen i niz kulturnih manifestacija – Bemus, Bitef, Fest. Za vreme njegovog rada usvojeni su i planovi spuštanja Beograda na reke, izgradnje beogradskog železničkog čvora i beogradskog metroa koji su poštovali potrebe stanovništva.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja, među kojima je Orden junaka socijalističkog rada. Umro je u Zemunu 1986. godine, a ulica u kojoj se nalazi njegova porodična kuća danas nosi njegovo ime.

Prethodni članak

Sindikalno organizovanje mladih: prepreke i preduslovi

Maja Solar: Moramo se boriti protiv fašizacije društva!

Sledeći članak