Na izmenama koje se tiču dualnog obrazovanja može se raditi tek nakon donošenja novog Zakona o radu, smatraju u sindikatu „Sloga“

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” su protiv najavljenih izmena u dualnom obrazovanju i donošenja Zakona o radnoj praksi pošto se time omogućavaju zloupotrebe i ide ka daljoj legalizaciji eksploatacije rada mladih.

Hodnik škole

U svom saopštenju, ovaj sindikat iznosi zabrinutost povodom ključnih izmena zakona o dualnom obrazovanju koje će se odnositi na povećanje fonda sati rada, o kojima smo pisali na Mašini.

„Kako u javnosti provejava podatak da je 700 kompanija u Srbiji u sistemu dualnog obrazovanja, i potpuni laik bi video da je cilj legalizacija ekspolatacije mladih za potrebe nečijeg profita, u uslovima jasno nedefinisanih nadoknada za rad kroz praksu, kao i broj mladih koji će se nakon prakse uposliti u tim kompanijama“, navode iz „Sloge“.

Prema saznanjima sindikata, iako Zakon o radnoj praksi nije trenutno u procesu razmatranja, biće donet u najkraćem roku, nakon formiranja nove Vlade Srbije.

„U uslovima ozbiljno poremećenih odnosa između obrazovanja i tržišta rada, postavlja se pitanje – da li nam je uopšte potrebno dualno obrazovanje na način na koji nam se ono predstavlja?“, upitali su iz sindikata.

Iz Sloge navode da kada je u pitanju zaštita i nadzor nad primenom ovog zakona, on propisuje obavezu poslodavca da obavesti i konsultuje sindikat o uslovima obavljanja radne prakse kod poslodavca. Ako sindikat nije obrazovan kod poslodavca, on je dužan da obavesti i zatraži mišljenje o uslovima obavljanja radne prakse od predstavnika koga odrede zaposleni, odnosno takozvani „Savet zaposlenih“, koji je u većini slučajeva direktno u službi kompanija čime se ostavlja veliki prostor za zloupotrebe, kako tvrde iz „Sloge“.

„Svedoci smo da je u Srbiji socijalni dijalog sveden na minimalan ili uopšte ne postoji, a Inspekcija rada, u velikim kompanijama, posebno stranim, gotovo da ne reaguje na povrede prava radnika, a osnivanje sindikata je zabranjena tema“, kažu iz „Sloge“.

U zaključku saopštenja, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” navode da se sve izmene koje se tiču dualnog obrazovanja moraju stornirati, kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i na njima se može raditi tek nakon donošenja potpuno novog Zakona o radu, koji bi trebalo da ispravi ključne nedostatke i suštinski poboljša položaj radnika u Srbiji, a koji je od strane poslaničke grupe „Ujedinjeni”, u čijem je sastavu i „Sloga“ kao inicijator izmena, predat u skupštinsku proceduru.

A.G.A

Prethodni članak

Kandidat levice Lula da Silva na prvom mestu, ali nedovoljno glasova za pobedu u prvom krugu

Nastavnici u Mađarskoj dobijaju otkaze zbog „građanske neposlušnosti“, građani protestuju u njihovu odbranu

Sledeći članak