Na Svetski dan socijalne pravde sindikati zaključuju da toga u Srbiji nema

Povodom Svetskog dana socijalne pravde Udruženi sindikati Srbije „Sloga” i Savez samostalnih sindikata Beograda skreću pažnju na socijalne nejednakosti u Srbiji.

U saopštenju za javnost povodom Svetskog dana socijalne pravde, Udruženi sindikati Srbije „Sloga” navode da se sve više primećuje ogromna razlika između onih koji preživljavaju od minimalne zarade i malih penzija i onih koji su okupljeni oko vlasti, koji pune turističke destinacije po Srbiji, o čemu se vlast hvali kao parametrom ekonomske uspešnosti i blagostanja.

„Iako se Srbija u svakodnevnom, političkom, društvenom i socijalnom životu deklariše kao država kojoj je primarni cilj socijalna pravda, solidarnost i jednakost, jer one predstavljaju osnovne vrednosti svih društava, ona to nije”, poručuju iz „Sloge“.

U anketi o pravima radnika (u industriji, zdravstvu i javnim preduzećima) koju je sproveo ovaj sindikat trećina ispitanika navela je da im prekovremeni rad nije plaćen, a četvrtina je izjavila da radi prekovremeno u trajanju koje je duže od dozvoljenog.

„Gde je tu onda socijalna pravda?”, pitaju se iz „Sloge”.

Savez samostalnih sindikata Beograda u saopštenju za javnost upozorava da je socijalna pravda u Srbiji postala opšte mesto i formalna tema svih političara. SSSB naglašava da su siromaštvo i nezaposlenost vidljivi na svakom koraku, posebno među mladima.

U kontekstu socijalne pravde, samostalci pridaju naročit značaj dijalogu, kao jednom od osnovnih principa Evropske unije, ali i zajedničkom interesu u ispunjenju potreba sveta kapitala i rada, prava zaposlenih i ispunjenja uloge socijalnih partnera prema zajednici.

„Socijalna pravda, pravedna plata i dostojanstven rad i život od tog rada i plate su vrednosti oko kojih nema kompromisa”, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

SSSB najavljuje da će u 2023. godini većinu svojih aktivnosti usmeriti ka ostvarivanju socijalne jednakosti i poziva vlast i poslodavce da kroz dijalog doprinesu ostvarenju ovog cilja.

A.G.A.

Prethodni članak

Izmene Zakona o planiranju daće još više moći Vladi, a manje građanima i poljoprivredi, poručuje struka

Komunistički manifest je objavljen pre 175 godina, Dan crvenih knjiga slavi njegovu živu poruku

Sledeći članak