Najavljen protest sindikata radnica u predškolskim ustanovama

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije organizovaće protest 14. decembra u Beogradu.

Četrnaestog decembra ispred zgrade Ministarstva finansija Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije će organizovati protest, navodi se na sajtu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Odluku o tome doneo je 6. decembra Republički odbor tog sindikata kako bi izrazio nezadovoljstvo zaposlenih i sindikata, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je cilj protesta da se izvrši pritisak na nadležne u Ministarstvu finansija da promene svoj stav kada su u pitanju uvećanja zarade doškolovanog kadra i dozvole da jedinice lokalne samouprave, ukoliko imaju svoja sredstva, mogu da uvećaju pozicije 411 i 412 i tako isprave ovu dugogodišnju nepravdu.

Predsednica sindikata, Bosiljka Jovanović u pisanom saopštenju kaže da uprkos sindikalnim akcijama, pritiscima i pregovorima koje je Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije poduzeo u prethodnim nedeljama, još uvek nema rešenja za koeficijente doškolovanih kadrova u predškolstvu.

Uvođenje adekvatnih koeficijenata u skladu sa nivoom obrazovanja, predviđenih vladinom uredbom, pre svega je potrebno da sprovedu lokalne samouprave, ali i od Ministarstva finansija očekujemo da sa njima sarađuje po pitanju odobravanja preraspodela i drugih neophodnih budžetskih radnji, navodi Jovanović.

„U slučaju tipičnog primera potcenjivanja rada doškolovanih vaspitača, odnosno vaspitača sa masterom, lokalne samouprave ostvaruju uštede preko leđa svakog od njih pojedinačno u iznosu od 185.000 dinara godišnje, u pojedinim slučajevima i više od 10 godina. Naš sindikat smatra da je nedopustivo štedeti na vaspitanju i obrazovanju najmlađih, te ni na plate onih koji obavljaju ovaj odgovoran posao“, navodi predsednica sindikata u saopštenju.

Ističemo da ukupan broj zaposlenih o kojima ovde govorimo na nivou cele Srbije nije veliki, dodaje Jovanović, po evidenciji ovog sindikata reč je o oko 250 zaposlenih koji su svakodnevno poniženi na svojim radnim mestima, dok je 4343 vaspitača u Srbiji to pravo ostvarilo, navodi ona.

„Još jednom pozivamo lokalnu samoupravu u Kraljevu, ali i samouprave u Valjevu, Kragujevcu, Aleksincu, Sremskoj Mitrovici, Šidu i nizu drugih opština da pod hitno reše ovaj problem. Pozivamo sve članove Vlade Republike Srbije da pokažu odgovornost i izvrše pritisak kako na svoje kolege u Ministarstvu finansija, tako i na sve donosioce odluka da se doškolovanom kadru dodele koeficijenti koji zaslužuju.“

Takođe, sindikat će na protestu pružiti podršku Sindikalnoj organizaciji PU „Olga Jovičić Rita“ u Kraljevu, koja je zakazala protest u tom gradu 12. decembra, u 13 časova, koja je, kako se navodi, najviše pogođena ovakvom politikom, jer nijednom jedinom vaspitaču nije priznat sedmi stepen stručne spreme, „što znači da skoro polovina vaspitača diskriminisanih na ovakav način radi upravo u Kraljevu“, navodi se. Protest u Beogradu će početi u 14 časova, u parku ispred Ministarstva finansija.


I.P.

Prethodni članak

Radnici Srbije imaju za koga da glasaju, poručuje predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović

Spolja zadužbina iznutra legitimacija: slučaj Miodraga Kostića

Sledeći članak