Nakon Osmomartovskog marša za ženska prava dodeljena BeFem priznanja za 2021. godinu

Pored solidarnog i pobunjenog marša za ženska prava, solidarnost i mir povodom Međunarodnog dana žena, juče je, šesti put za redom, BeFem dodelio priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama.

Budi glasna – Bring the Noize za 2021. godinu, priznanja za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama, podsetila su javnost koje su to inicijative, tokom još jedne godine u pandemiji, koje su doprinele političkoj borbi i učinile svet malo boljim mestom, saopštili su iz BeFem tima.

Dodela priznanja organizovana je ove godine u povodu proslavljanja Međunarodnog dana žena sa naglaskom na feminističku retrospektivu.

BeFem priznanja su dodeljena u oblasti ekologije, kulture, podrške marginalizovanim grupama, rada u zajednici, rada u medijima, kao i u borbi protiv seksualnog i svakog drugog oblika nasilja.

Za izgradnju mape jednakosti, dobitnica priznanja Befem Bring The Noize za 2021. godinu je organizacija Ministarstvo prostora, za žensko zadrugarstvo, priznanje je dobilo Poljoprivredno socijalna zadruga Ražanjke, a za podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga, Jovana Bakula.

Za feminističko znanje i obrazovanje, priznanje je uručeno Ani Kolarić, za feminističku kampanju za podršku devojčicama, Alternativnom centru za devojke,  a za žensku ekološku borbu i odbranu šuma, Dragani Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške Gore.

Kada je reč o feminističkom arhiviranju ženske istorije, ekipa filma „Pejzaži otpora“ Marta Popivoda, Jelena Maksimović i Ana Vujanović dobile su Bring the Noize priznanje za 2021. godinu, dok je priznanje za umetnički doprinos izgradnji mira dodeljeno Ani Simoni Zelenović.

Za podizanje ženskog glasa i borbi protiv seksualnog nasilja, BeFemova priznanja su dobile glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić i Dejana Deksi Stošić.

osmomartovski marš
Osmomartovski marš 2022. godine; Foto: Mašina

Neposredno pre dodele priznanja, održan je Osmomartovski protestni marš u popodnevnim časovima na beogradskim ulicama u organizaciji velikog broja feminističkih organizacija i pojedinki, sa ključnim parolama: „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“

„Ovom prilikom, želimo da podsetimo da je Osmi mart dan kada ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima“ istakle su u saopštenju organizatorke marša i dodale da je borba za ženska prava i danas daleko od svog završetka.

 „Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama,“ zaključile su.

Kompletan snimak online dodele priznanja Bring the Noize za 2021. godinu možete ovde da pogledate.

V.K.

Prethodni članak

Umetnica mora biti zdrava: o radu, životu i položaju žena u sektoru kulture

Mađarski desničarski portal objavljuje fotografije nastavnika koji podržavaju LGBT+ prava

Sledeći članak