Nakon pisanja medija belgijskom novinaru odobrena viza

Foto: KRIK / Youtube
Foto: KRIK / Youtube

Belgijskom novinaru, Filipu Bertašonu, je danas produžena boravišna viza u Srbiji. MUP je doneo ovakvu odluku nakon što su mediji izvestili o slučaju ovog novinara koga je godinu dana BIA smatrala bezbednosnom pretnjom po zemlju.

U izjavi za Raskrinkavanje, Filip Bertašon je rekao da su ga zvali pre sat vremena i da mu je odobrena viza.

Još uvek ne mogu da verujem. Ništa mi nisu rekli posebno, naveli su da imaju neke nove elemente, ne precizirajući kakve, ali da zbog tih novih elemenata ja više nisam pretnja, već ugledni građanin. Tako da sam dobio vizu na godinu dana. Evo mi je u džepu, rekao je Bertašon.

Filip Bertašon, dopisnik sajta Le Courrier des Balkans, od prošlog februara nije mogao da produži bračnu vizu.

Prema pisanju portala Raskrinkavanje produženje vize bilo je onemogućeno na zahtev Bezbednosno-informativne agencije, koja je smatrala da ovaj novinar predstavlja pretnju za bezbednost zemlje.

Bertašon već deset godina živi i radi u Srbiji, gde ima i porodicu.

Le Courrier des Balkans, portal čiji je Bertašon dopisnik, prati društveno-političku situaciju na Balkanu, i osim autorskih tekstova objavljuje i prevode lokalnih medija, među kojima su i tekstovi portala Mašina. Bertašon piše i za druge medije s francuskog govornog područija, kao što su Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève.

Prethodni članak

BIA želi da protera belgijskog novinara

Čekajući Metroa

Sledeći članak