Nameti frilenserima se neće menjati još bar godinu dana

Vlada Republike Srbije prihvatila je zahtev Udruženja radnika na internetu da se važenje trenutnog poreskog rešenja produži do donošenja novog zakona, a najmanje još godinu dana.

Protest Udruženja radnika na internetu; Foto: Marko Miletić / Mašina

Dogovor o produženju aktuelnog načina oporezivanja postignut je na juče održanom sastanku Vlade sa Udruženjem radnika na internetu (URI), koje je javnost o tome obavestilo putem društvenih mreža. Predstavnici URI-a su prethodne sedmice od nadležnih pismeno i putem konferencije za štampu zahtevali da se važenje aktuelnog rešenja produži na dve godine.

Važeći Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana usvojen je nakon niza protesta i pregovora URI-ja i predstavnika državne uprave u maju ove godine. Frilenseri njime nisu mogli biti sasvim zadovoljni. Ipak, oni ovih dana skreću pažnju na to da se radna grupa koja je bila zadužena za formulisanje novog rešenja u međuvremenu sastala samo jednom, te da se ne bi moglo očekivati da ona formuliše bolje rešenje za dva meseca, koliko je bilo ostalo do isteka važenja pomenutih zakonskih izmena.

Staro poresko rešenje po kom bi većina frilensera više od 50% zarade odvajala za poreze, su iz URI-ja više puta nazivali dužničkim ropstvom, a ovih dana ponavljaju da je povratak na njega nedopustiv.

Miran Pogačar iz URI-ja je za N1 nedavno izjavio da je važeći način oporezivanja prihvatljiv za većinu frilensera, koji po saznanjima URI-ja zarađuju u proseku 750 evra, i pojasnio: „Trenutni poreski model glasi da ukoliko zarađujete do 768 hiljada dinara godišnje nemate obavezu ništa da platite. Dakle onaj ko zarađuje mesečno oko 530 evra nema obavezu ništa da plaća. Onaj ko zarađuje oko hiljadu evra negde oko 12 odsto, neko ko zarađuje oko dve hiljade evra oko 20 odsto.”

Podsetimo, frilenseri su u obavezi da plaćaju i zaostale poreske obaveze. Na osnovu dogovora koji su URI i Vlada postigli krajem aprila, oporezivi deo prethodnih prihoda umanjen je za 50% koji se vode kao normirani troškovi i neoporezivi deo prihoda od 32.000 dinara mesečno. Zaostale poreze i doprinose na mesečne zarade ne moraju da plaćaju oni koji su zarađivali manje od 768.000 dinara godišnje.

Očekuje se da na narednoj sednici Vlade, koja je zakazana za četvrtak, bude predložen amandman koji produžava važenje postojećih uslova za na narednu godinu, te da parlament o njemu raspravlja naredne sedmice.

I.K.

Prethodni članak

Udruženja podnela prijavu protiv potencijalne trgovine ljudima u slučaju radnika koji rade na izgradnji fabrike Linglong

Vanredno stanje: otvaranje Jesenje izložbe u ULUS-u

Sledeći članak