Postignut dogovor između Udruženja radnika na internetu i Vlade

Udruženje radnika na internetu (URI) juče je objavilo da su sa Vladom Srbije postigli dogovor o naplati poreza za frilensere.

Protest Udruženja radnika na internetu; Foto: Andraš Juhas / Mašina

U objavi na tviter nalogu udruženja kaže se da je rešenje na koje su pristali bolje od prethodnog predloga Vlade, ali ne i sasvim zadovoljavajuće.

Po prethodnom predlogu frilenseri ne bi morali da plaćaju zaostale poreze i doprinose na mesečne zarade manje od minimalca. Po novom neće morati da plaćaju ako su iz inostranstva prihodovali do 64.000 dinara mesečno, odnosno do 768.000 dinara godišnje, kako danas pojašnjava ministar finansija Siniša Mali.

Druga izmena se odnosi na visinu normiranih troškova i neoporezivog dela prihoda. Dok je Vlada prethodno predlagala da se od prihoda frilensera u prethodnih šest godina 43% odbija na račun normiranih troškova, taj procenat je sada podignut na 50%. Dodatno će se oduzimati i neoporezivi deo prihoda u visini od 32.000 dinara mesečno, odnosno 384.000 dinara godišnje.

Takođe, dogovoreno je da ovaj način obračunavanja poreza i doprinosa važi do donošenja novog Zakona o fleksibilnim radnim odnosima, koje je najavljeno za 1. januar 2022. godine. Po prethodnom predlogu frilenseri bi od prvog oktobra tekuće godina plaćali poreze na prihode bez umanjivanja za neoporezivi deo zarade.

Frilenseri koji izmire dugovanja kojim ih tereti država moći će da upišu i radni staž.

Period otplate zaostalih poreza i doprinosa ostao je isti: deset godina, odnosno 120 mesečnih rata.

Podsetimo, dok su predstavnici Vlade tvrdili da bi i prethodnim predlogom bilo zadovoljno 80% frilensera, onlajn ankete URI-ja su pokazivale da njime nije bilo zadovoljno 98% učesnika ispitivanja.

Predstavnici URI-ja su u ponedeljak od predsednika Skupštine Srbije zahtevali da prisustvuju sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju. Umesto toga, predstavnici Vlade su juče održali višečasovne pregovore sa predstavnicima URI-ja koji su rezultirali novim rešenjem.

URI je početkom aprila održalo jedan u nizu protesta protiv prethodnih predloga za oporezivanje frilensera, da bi se zatim pridružio i „Ekološkom ustanku“ održanom 10. aprila. Naredni protest je bio zakazan za subotu, 24. aprila koji URI neće održati nakon postignutog dogovora, međutim deo nezadovoljnih članova ovog udruženja najavljuje izlazak na ulicu pod novim imenom. URI se organizovano bori protiv primoravanja frilensera da plate zaostale poreze od oktobra prošle godine a najnovije vesti pokazuju da će fokus tog organizovanja sada biti promenjen.

I.K.

Prethodni članak

Postaje li Srbija evropska deponija opasnog otpada

Prestonica kulture Srbije jedan od najvažnijih projekata Ministarstva kulture u 2021. godini

Sledeći članak