Vlada usvojila predlog oporezivanja frilensera, URI poziva na protest

Vlada je usvojila najnoviji predlog za oporezivanje frilensera. URI smatra da Vlada gura frilensere u dužničko ropstvo.

Protest Udruženja radnika na internetu; Foto: Andraš Juhas / Mašina

Vlada je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak odlučivala na sednici u četvrtak. Predlog je prethodnih dana predstavljen javnosti, a predstavnici Vlade su o njemu početkom nedelje razgovarali na neuspešnim pregovorima sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu. 

Ključna odrednica usvojenog predloga zakonskih izmena je visina neoporezivog iznosa prihoda, koji je izjednačen sa minimalcem. Da bi utvrdili koliki zaostali porez će morati da plate ako i Skupština usvoji Predlog izmena, frilenseri koji su u periodu od 1. januara 2015. godine do 30. septembra 2021. godine zarađivali sume iznad minimalca svoju zaradu treba da umanje i za normirane troškove od 43%. 

Oporezivi deo zarada većih od minimalca, a ostvarenih radom putem interneta nakon pomenutog perioda neće se umanjivati za normirane troškove. Vlada je predvidela da frilenseri porez za koji ih država tereti u poslednjih šest godina plate u 120 mesečnih rata. 

Predstavnici Vlade smatraju da je usvojeni predlog povoljan za 80% frilensera.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu su, naprotiv, ocenili da Vlada ovim rešenjem gura frilensere u dužničko ropstvo. Članica URI-ja Tamar Petrović u autorskom tekstu kaže: ‚‚Samo su oni frilenseri koji su zarađivali do iznosa od 200 evra mesečno oslobođeni duga za proteklih pet godina, a svi ostali oporezovani za period unazad i to po rastućim stopama.“

Petrović pojašnjava da je frilenserima nemoguće da prihvate predlog oporezivanja jer neće imati dovoljno sredstava da istovremeno rade, otplaćuju dug i prežive. 

Predstavnici URI-ja su nakon pregovora pozvali građane da se pridruže protestu organizacija za zaštitu životne sredine, koji je zakazan za deseti april, te najavili samostalni protest koji je trebalo da bude održan 24. aprila. Nakon jučerašnje sednice Vlade, URI je najavio da će protest organizovati u narednih nekoliko dana, već sedmog ili osmog aprila. 

I.K.

Prethodni članak

Težak položaj dostavljača Glova. Po 12 sati vožnje kako bi se došlo do zarade

Završava se javna rasprava o Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom: samostalne umetnice zahtevaju pravo na porodiljsko

Sledeći članak