„Napravili smo dobar pritisak“, kaže Predrag Stojanović radnik Jure čiji sindikat predvodi štrajk u ovoj fabrici

Radnici Jure su i danas organizovali jednosatnu obustavu rada. Štrajk u ovoj leskovačkoj fabrici traje dve nedelje i u njemu se smenjuju jednosatne, smenske i celodnevne obustave rada. Do stvarnih pregovora sa poslodavcem još nije došlo, razgovori ili nailaze na opstrukcije ili, kao što se to desilo juče, budu otkazani u poslednjem momentu.

Predrag Stojanović

Jučerašnjem sastanku koji je bio zakazan za 14 časova trebalo je da prisustvuju i predstavnici Ministarstva rada, međutim svoj dolazak su otkazali pola sata pred početak pregovora. Sva je prilika da poslodavac i predstavnici države namerno izbegavaju da sednu za sto, znaju da radnicima najmanje odgovara da se štrajk produžava i da ga mogu slomiti uz pritiske koji ne prestaju dok vreme neumitno teče.

Predrag Stojanović, sindikalac iz Jure i jedan od članova štrajkačkog odbora kaže da su oni imali sastanke sa međunarodnom centralom IndustryAll, kao sa sindikatima iz Južne Koreje odakle dolazi Jura. Samostalni sindikat metalaca Srbije kojoj pripada i leskovački sindikat u fabrici Jura se obratio i sindikatima u Nemačkim kompanijama koje sarađuju sa Jurom.

„Tako da se nadam da, eto, i te kompanije mogu da izvrše dodatni pritisak, da tu moraju neke stvari da se promene pošto je ovo prosto nedopustivo kako se ophode prema radniku, a to sve za neke sitne pare“, rekao je Stojanović za Mašinu.

Naš sagovornik kaže i da štrajkačima znače pisma podrške koje upućuju domaće, regionalne i međunarodne organizacije ali da su i svesni da to neće puno promeniti i da je potrebno da se otpočne sa ozbiljnim pregovorima sa poslodavcem koji to upravo izbegava. Ipak, Stojanović dodaje:

„Odlično znam da smo napravili dobar pritisak i ovde u zemlji i van zemlje i nadam se da će to dati rezultate.“

Pritisak na radnike koji štrajkuju se dešava svakodnevno. Sindikat u leskovačkoj Juri ima kakvu takvu poziciju da može da pokuša da zaštiti radnike, ipak, sila zakona i moć poslodavca često prevazilaze njihove mogućnosti.

„Ljude premeštaju na druga radna mesta. Čoveka koji je dvanaest godina radio kao magacioner su prebacili u proizvodnju. Nikada nije napravio nikakav problem na poslu, ali ga kažnjavaju zato što učestvuje u štrajku. Jedan je od najboljih radnika u svom delu, ali nije hteo da prihvati tu ucenu i dobio je otkaz. Žalosno je kad čujem takvu neku priču“, otvoreno kaže Stojanović.

Ukoliko ne dođe do pomaka u pregovorima sa poslodavcem, radnici i radnice će i u ponedeljak organizovati jednosatnu obustavu rada, a u utorak ponovo potpuni prekid radnog procesa.

M.M.

Prethodni članak

Financial Times je objavio pismo u kom aktivisti iz Srbije kritikuju Vučićeve istupe u vezi sa projektom Jadar

“Izrael ubija, Jugoslav profitira”: Multinacionalni protest podrške narodu Palestine u Beogradu

Sledeći članak