Ne davimo Beograd bojkotuje izbore

Foto: Ne davimo Beograd

Koalicija Ne davimo Beograd bojkotovaće sledeće izbore na svim nivoima, saopšteno je danas na konferenciji za novinare ove inicijative. Na konferenciji su takođe predstavljeni i deklaracija o bojkotu kao i akcioni plan povodom bojkota, a u isto vreme je najavljeno i proširivanje političkog fokusa ove organizacije sa gradskog na republički nivo.

Na konferenciji su predstavnici Ne davimo Beograd (NDBG) izneli niz od ranije poznatih stavova prema vladavini SNS-a i Aleksandra Vučića kao i aktivnostima beogradskih vlasti te su precizirali da će bojkotovati „parlamentarne ali i gradske izbore“ ukoliko paralelno sa republičkim budu održani i izbori na nižim nivoima.

Na konferenciji je predstavljena deklaracija u okviru koje su najavljene ključne tri aktivnosti u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju:

  • Bojkot lažiranih izbora na svim nivoima
  • Realizacija aktivne kampanje za slobodu i demokratizaciju Srbije u svim mestima u Republici Srbiji
  • Borba za buduće slobodne i fer izbore na svim nivoima i slobodu medija.

Obavezujemo se da ćemo u našoj borbi napraviti široki front, koji će obezbediti i dugoročnu promenu našeg društva a ne kratkoročnu korist i kalkulaciju kako bi se jedna politička partijska struktura zamenila drugom, navodi se u predstavljenoj deklaraciji.

Dobrica Veselinović, predstavnik NDBG-a, je pozvao i ostale političke aktere – prvenstveno opozicione – da im se pridruže u aktivnostima.

Najavljeno je da će ova deklaracija uskoro biti dostupna i onlajn, a čitaoce pozivamo da obrate pažnju i na poslednju rečenicu deklaracija koja najavljuje proširivanje političkog fokusa inicijative sa lokalnog i beogradskog nivoa na republički: „Čija država?“.

Po svemu sudeći NDBG je jedna od retkih političkih snaga koje su shvatile da je najveća politička snaga bojkota u njegovom mobilizacijskom kapacitetu za budućnost i prostoru koji otvara za alternativne politike.

Tako, iako po pitanju konkretnih akcija u okviru akcionog plana nisu bili sasvim precizni, ohrabruje činjenica da ova politička grupacija sem „bojkota“ ima i prateći akcioni plan koji je za sada jeste donekle nejasan – ali koji najavljuje ozbiljnije političke aktivnosti, prvenstveno, reklo bi se, na mobilizaciji stanovništva.

S.A.

Prethodni članak

Vanredno stanje u kulturi: Muzej savremene, javni konkurs i izložba Marine Abramović

Klimatski marš održan i u Beogradu

Sledeći članak